Povodom e-knjige Draga Draškovića "" stigao je i komentar Danijela Reponja vlasnika i urednika web sajta Zvejezdarnica, a inače našeg vrlog saradnika. Komentar je interesantan zato što, sem pohvalnih reči upućenih autoru Dragoviću, sugeriše i nastavak pisanja iz istorije astronautike i to na vrlo interesantnu temu. 

Drago, ovo je prekrasno, pročitao sam tekst u jednome dahu. U vrijeme Vikinga sam bio na školskom feriju kod roditelja u Njemačkoj i čitao o tome u magazinu Arena koji je tada izlazio i mogao se kupiti u inostranstvu. Sjećam se fotografija u boji koje su prikazivale Mars, njegovu površinu i Vikinge. Ovo me vratilo u djetinjstvo i ispunilo praznine o toj misiji koje sam od tada imao. To je, osim programa Apollo, bilo "ono nešto" što me i privuklo astronomiji. Naravno, i serija Zvjezdane staze, razumije se. :lol: 

Ono što je tebi svojstveno je nevjerojatna količina detalja koje uspjevaš "iskopati" o onome o čemu pišeš. I zahvaljujući tome, imamo tu priču na jednome mjestu, iscrpnu, napetu i čitljivu do kraja. Jako mi se sviđa i da te nema, trebalo bi te izmisliti. ;-) 

Pathfinder Panorama

Hvala ti na ovom tekstu, a kada uhvatiš vremena i volje, predlažem ti da obradiš misiju Mars Pathfinder, o prvom roveru na Marsovoj površini koja je bila pionirska po mnogočemu. Naime, tada su prvi puta korišteni zračni jastuci za spuštanje na Mars. Mali Sojourner rover bio je "sklepan" od komercijalno dostupnih dijelova i služio je za ispitivanje novih tehnologija i tehnoloških rješenja koje su koristile buduće misije Marsovih rovera - MER. Vjerujem da bi ti uspio iskopati svu silu zanimljivih podataka o toj misiji i približiti ljudima kako su nastale tehnologije istraživanja Marsa koje danas smatramo sasvim normalnim.

Bravo još jednom, veliki posao si napravio i sada se možeš ići odmarati jedno mjesec dana, u toplijim krajevima, recimo, na Floridi ili Havajima. Onako, ležiš u mreži razapetoj između dvije palme pokraj mora, cugaš nekakvo fensi-šmensi piće na slamku, oko tebe plešu ljepotice u suknjama od palmina lišća, dok zrakom odjekuju zvuci havajskih gitara i bubnjeva, zrakom lete galebovi i bijeli oblačci na plavom zemaljskom nebu. Jer takvo nešto, skoro neće biti moguće na - Marsu. 

Živio! :-)

Danijel Reponj

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...