Da odgovorim Milošu Mravicu. Idemo redom (boldovano su odgovori):

Ok astrologija nije nauka, ali ako autor misli da je otkrio toplu vodu rekavsi sta nije, na osnovu cega govori sta jeste a to je po njemu sujeverje?

Otkud vam sad to? To vi mene tumačite? Pročitajte nanovo!

Kada bi ga pitali da li veruje da plima i oseka nastaju zbog uticaja meseca, voleo bih da nam objasni koji naucni metod i nauka to dokazuje i kako?

Pa to je bar jasno: FIZIKA! Kako? Postoji ogromna literatura o tome, ali vi počnite odavde, viećete, nije teško: http://static.astronomija.co.rs/suncsist/sateliti/mesec/uticaj/morskemene.htm

Koja nauka objasnjava zasto se zaljubljujemo?

To nije tema kojom se nauka bavi, mada biologija daje neke odgovore. Treba da shvatite da nauka ima ograničen broj tema. Nauka se ne bavi, recimo, pitanjem umetničke vrednosti, sportskom taktikom itd. Itd. O tome šta je nauka preporučujem ovaj tekst (lak je, pisan za srenješkolski uzrast): http://www.astronomija.co.rs/nauka-osnove.html

Da li je i potrebno objasnjavati, tj. da li je korisno izucavati samo nauku ili mozda i neke druge discipline koje ne mozemo zvati naukom ali ni sujeverjem.

Pa pitanje je toliko naivno da prosto ne znam da li je postavljeno ozbiljno ili šale radi. Naravno da je korisno izučavati ne samo nauku, već i sve ostalo što je važno za shvatanje sveta i bolji život u njemu.

Vecina velikih astronoma i mozgova drugih naucnih grana se bavila i astrologijom.

Pa da, naravno. U prošlosti. Treba da imate na umu da sve do 17-og veka nije bila jasna granica između nauke i onog što danas nazivamo kvazinaukama. U tome i jeste ogroman značaj tog veka.

Astronomija i astrologija idu zajedno kao sto idu telo i duh.

Imate sasvim pogrešno shvatanje i o astronomiji i o astrologiji. Da ova tvrdnja nije naivna bila bi uvredljiva.

Postojanje Tela mozemo lako dokazati, duha verovatno ne, ali to ne znaci da bi trebalo ljude smatrati jednodimenzionalnim materijalnim bicem jer svako od nas to oseca a taj osecaj se ne moze nazvati sujeverjem.....

Niste dovoljno pažljivo pročitali gornji tekst.


Author: Gost