Uzbuđenje i razočaranje vladalo je sinoć i tokom noći u vreme kada je kometa ISON u oštrom luku zaobilazila Sunce. Kako se približavala zvezdi gasovi i prašina su sve jače kuljali iz nje, ona je postajala sve sjajnija, ali i sve manje uočljivija sa Zemlje jer ju je zasenjivala svetlost Sunca. Kompjuterske simulacije su nedeljama ranije predviđale let komete i proračunavale njen sjaj, ali i mogućnost raspada. Sinoć je bio organizovan direktan prenos leta komete sa svemirskih opservatorija SOHO i STEREO i ko je gledao mogao je da prati zalazak komete iza Sunca i.... onda je usledilo razočarenje, jer se kometa nije pojavila sa druge strane Sunca. I prvi naslovi u medijima govorili su o rapadu komete, o samoubistvenom zaokretu iza Sunca itd.

To je značilo da ništa nema od očekivane glamurozne prednovogodišnje nebeske predstave. Trebalo je to da bude kometa veka, jedna od onih koje u istoriji ulaze pod nazivom „velika kometa". Otuda globalno razočarenje astronoma posmatrača.

ISON-HST

Ali, novi izveštaji govore da se kometa nije u celosti raspala i da je bar jedan njen deo ostao u komadu i preživeo blizak prolaz pored Sunca. Ostaje da sačekamo novije izveštaje o ovoj kometi i šta još od nje možemo očekivati.

objektiv-53
 
 
 
 

 
ISON
 Još snimaka TV Astronomije