raketoplan a kina
  raketoplan a test kina
  raketoplan b kina

Prema informacijama koje kruže medijskim prostorom a porijeklom od strane China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) za očekivati je da 2020. u svemir krene prvi kineski raketoplan.

Prema riječima zamjenika direktora CASC-a Liu Shiquana, raketoplan će u orbitu moći nositi ljude i tehniku, koristiti će se za više svemirskih misija. Cijena lansiranja po masi tereta biti će niža od iste kada se koriste klasične rakete a očekuje se i primjerena učestalost lansiranja.

Još uvijek nije potpuno jasno o kakvom se konceptu raketoplana radi. Je li to letjelica koja se lansira poput nekadašnjih američkih i ruskih raketoplana ili letjelice koja će uz pomoć posebnog nosača polijetati i slijetati poput aviona.

Kina je u prošlosti razmatrala nekoliko idejnih projekata a na rijetkim fotografijama maketa i testnih modela u javnosti se počesto publiciraju fotografije kakve donosimo u članku. Iako su se primjerice američki raketoplani pokazali u potpunom suprotnošću svjetlu od onog što su njihovi planeri zamišljali, koncept krilate letjelice stalno „tinja“ u projektnim uredima. Poznato je kako Kinezi nemaju problema sa financijama na državnom nivou pa je veliki raketoplan izgledan jedino kod njih u bliskoj budućnosti.

Sa konceptom manjeg raketoplana opako se igraju i Indijci, Japanci, Europljani ali i nekoliko privatnih tvrtki diljem svijeta. Ne preostaje nam ništa no sačekati i vidjeti kako će nas (i ovaj put) Kinezi iznenaditi.