ss2

('Proton-M')

11. septembra u 19:23 UTC kompanija ILS je iz Bajkonura lansirala raketu 'Proton-M/Briz-M Faza III' sa španskim satelitom 'Amazonas 5'. Bilo je to 49. lansiranje "Protona" u 2017. (45. uspešno) i treće ove godine. Uz to, bilo je to i 414. lansiranje "Protona" u istoriji, 101. "Protona-M" i 95. kompanije ILS. To je bilo drugo komercijalno lansiranje "Protona" od tri planirana za ovu godinu. Početna orbita satelita je bila 4.450×35.286 km i nagiba 22,9°.

ss

'AMAZONAS 5'

Radi se o komunikacionom satelitu težine 5.900 kg napravljenom u američkoj kompaniji "SS/L" (Space Systems Loral) za špansku kompaniju "Hispasat" upotrebom platforme "SSL-1300". Satelit ima 24 predajnika na Ku talasnoj dužini i 34 na Ka dužini. Satelit će biti postavljen na lokaciju 61° zapadno, odakle će nuditi servise transmisije podataka i TV širom Centralne i Južne Amerike. "Amazonas 5" će zameniti "Amazonas 4A", koji je imao tehničke probleme, i otkazani "Amazonas 4B", oba proizvedena u kompaniji "Orbital ATK"[1].

ss3

ss4
Satelit "Amazonas 5".

ss5
Poster misije.

ss6
Satelit stiže na kosmodrom!

ss8

ss9
Spajanje satelita sa dodatnim stepenom "Briz-M".

'ILS'

Jako zanimljiva kompanija. Nastala je još 1995. godine u pokušaju da pokrenu privatnu inicijativu za lansiranje ljudi u kosmos. Partneri u poslu su bili američki "Lockheed Martin" i ruske kompanije "Hruničev" i "Energija". Rakete uključene u projekat su bile američki "Atlas" i ruski "Proton". Do aprila 2006. ILS je izvršio ukupno 100 lansiranja, od čega je 97 bilo uspešno.

Ali u septembru 2006. "Lockheed Martin" prodaje svoj deo kompanije privatnoj kompaniji "Space Transport, Inc." koju je osnovao Mario Lemme, bivši konsultant u ILS-u. "Lockheed Martin" je zadržao sva prava vezana za marketing komercijalne rakete "Atlas", nastavivši da nudi "Atlasove" usluge na svetskom komercijalnom tržištu preko nove kompanije "Lockheed Martin Commercial Launch Services, Inc." (LMCLS). ILS, nevezan više sa "Lockheed Martinom", natavio je da nudi "Protone" zainteresovanim komercijalnim klijentima. Uslovi transakcije nikad nisu obelodanjeni. Trenutno, svim lansiranjima "Atlasa V" rukovodi "United Launch Alliance", zajednička kompanija koju su decembra 2006. osnovali "Lockheed Martin" i "Boeing" (IDS/Defense, Space & Security/Launch Services).

U oktobru 2006, predstavnik "Hruničeva" je objavio da je njegova firma spremna da kupi bivši deo "Lockheed Martina". To je obrazložio željom da ruska strana poveća svoj udeo u kompaniji. Dve godine kasnije, ruska kompanija "Hruničev" je postala većinski vlasnik ILS-a. Ipak, ILS je ostala američka kompanija sa središtem u Restonu, u Virdžiniji, u blizini Vašingtona, gde živi većina od 60 zaposlenih.

U maju 2008, ILS je imao 22 narudžbe, ukupne vrednosti od preko \(2 milijarde, i lansirao je 45 komercijalnih misija "Proton" od osnivanja 1996. Do juna 2009, narudžbe su skočile na 24 misije. Pedeseto lansiranje "Protona" za ILS izvedeno je početkom 2009.

U januaru 2014. ILS je imao naručenih 14 raketa vrednosti preko \)1 milijarde, sa makar 6 lansiranja u 2014. Većina "Protonovih" tereta je preteška za slabiju američku raketu "Falcon 9", a slobodnih raketa "Ariane 5" nema, tako da korisnicima "Protona" nije lako da se prebace na ostale lansere.

Od jula 2015. ILS je počeo da nudi komercijalne usluge rakete "Agara". Očekuje se da prvo komercijalno lansiranje nove rakete biti negde oko 2020, i da će tada poneti korejski satelit "Kompsat 6".

Raketa 'Proton-M'

"Proton-M Faza IV" (8K82KM) je trostepena raketa "suve" težine 53,65 tona i 705 tona kada je napunjena gorivom. Njene dimenzije bez korisnog tereta su 42,3×7,4 metra. Sa vrhom, raketa je visoka 58,2 metra. Dovoljno je snažna da podigne 21,6 tona na orbitu visine 200 km i nagiba 51,6°. Takođe može da podigne 6.920 kg na transfernu geostacionarnu orbitu (GTO), ili 3.250 kg na geostacionarnu orbitu (GEO), što je čini drugom najjačom ruskom raketu posle "Angare A5" (takođe kompanije "Hruničev"). "Proton-M" je najnovija verzija rakete "Proton" (UR-500) koju je konstruisao legendarni Vladimir Čelomej. Njeno prvo lansiranje je bilo 16. jula 1965.

ss10

Ruska državna kompanija GKNPC "Hruničev" je zadužena za proizvodnju "Protona-M". Tu raketu na međunarodnom tržištu zastupa kompanija ILS, čiji je većinski vlasnik "Hruničev". Na "Protonu-M" se nalazi dodatni stepen "Briz-M" (14S43) na hipergolično gorivo, koji takođe proizvodi "Hruničev". Tokom nekih lansiranja na račun ruske federalne vlade, još uvek se koristi stepen "Blok DM-2/DM-03" koji koristi kerozin i tečni kiseonik.

ss16


https://youtu.be/YRpuLZbYUYI

 

[1] Ogromna kompanija, sa preko 12.500 zaposlenih, od čega su polovina stručnjaci i naučnici. Ogroman deo aktivnosti je vezan za vojne potrebe. Proizvode rakete, raketne motore, satelite i kosmičke brodove (npr. "Dawn", "Cygnus", itd.)

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: