hess_II_webHESS II, moderni teleskop namijenjen za opažanje i istraživanje visokoenergetskih istraživanja crnih rupa, supernova, pulsara započeo je s radom u Namibijskoj pustinji.

HESS II je najveći teleskop na svijetu Cherenkova tipa koji će svojim 30-metarskim zrcalom skenirati južno nebo u potrazi za gama bljeskovima koji se događaju pri interakciji signala odaslanih s “egzotičnih svemirskih objekata” i Zemljine atmosfere..

Šest stotina tona masivan teleskop za ovu je svrhu opremljen specijalnom, visokoosjetljivom kamerom kako bi mogao detektirati i zabilježiti bljeskove. Osjetljivost i rezolucija signala nekoliko je puta veća od dosadašnjih teleskopa u upotrebi koji se bave ovom problematikom. U svom radu HESS II surađivati će s prethodnikom HESS ("High Energy Stereoscopic System") kojeg čine četiri 13-metarska teleskopa postavljena na istoj lokaciji. Namibijska pustinja zbog svoje izoliranosti i povoljnih uvjeta za svemirska istraživanja počesto biva izabrana kao udomitelj astronomske opreme.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka