Priča o čuvenoj Hablovoj fotografiji ide ovako: Hablovo duboko polje (Hubble Deep Field - HDF) je fotografija nastala spajanjem 342 zasebna snimka načinjenih između 18. i 28. decembra 1995. godine. Na njoj je zabeležen 24-milioniti deo ukupnog neba što odgovara površini koju zauzima loptica za tenis (65 mm) posmatrana sa razdaljine od 100 metara. Snimano je područje u Velikom medvedu, a na fotografiji se nalazi oko 3000 galaksija.

Posle te fotografije HST je snimio i sladeću, Ultra Hablovo duboko polje. Evo priče: Zatim je ovaj teleskop načinio još dublji prodor u svemir te je napravio čuvenu fotografiju Hablovo ultra duboko polje (Hubble Ultra-Deep Field - HUDF). Teleskop Habl je bio usmeren ka pustom delu neba u sazvežđu Fornaks. Obuhvaćena je površina od tek deseteog dela ugaonog prečnika punog Meseca. Snimanje je vršeno od 24. septembra 2003. do 16. januara 2004. godine. Bilo je potrebno načiniti 800 ekspozicija tokom 400 Hablovih orbita oko Zemlje. Ukoupno, snimanje je trajalo 11,3 dana.

Hubble ultra deep field2003 2004

O svemu ovome ovde je detaljniji članak, a sad ćemo o muzici

h1 h2
h4 5


Čuvena fotografija najpopularnijeg teleskopa na svetu, ovog puta je obogaćena zvukom. Svaka galaksija nalazi se na određenoj udaljenosti od nas koja se iskazuje pomakom, crvenim ako se od nas udaljava i plavim ako nam se približava (ako se objekat udaljava od nas onda se svetlosni talas koji dolazi od njega, rasteže, i ceo zrak se pomera ka crvenom delu spektra – i obrnuto). Pomeranje, šift, može da se prikaže grafički, ali i zvučno, što su masteri i uradili na pomenutoj slici. Ali i ne samo to. Ono što je, bar meni, mnogo važnije i interesantnije udesili su od kursora lupu kojom krstarite po fotografiji dok vam se istovremeno očitava i daljina galaksije. Dakle, naciljate jednu, ona se kroz lupu uveća a odmah se učita i rastojanje do nje. Tako možete da istražujete distance galaksija. Ja sam uspeo da otkrijem jednu daleko 12,9 milijardi godina. Javite ako pronađete dalju.

E sad, daljina koja je povezana sa crvenim pomakom, se ne očitava samo numerički već i zvučno i kada naciljate neku daleku galaksiju čujete visok dubok ton. Bliska galaksija proizvodi dubok  visok ton. Ako ste talentovani i vešti možete tako da odsvirate Betovenovu Für Elise (mada je ipak malo verovatno da čete to uspeti).

Napomena: muzika Hablove slike ne radi na Safariju.

Na kraju evo gde da učitate muzičku fotografiju:

Astronomy Picture of the Day

Uživajte i javite ako ste našli galaksiju stariju od 12,9 mlrd godina (naravno, na američkom engleskom milijarda = boillin)