Prve ideje o izgradnji svemirskog teleskopa stare su gotovo čitav vek. Još 1923. se razmišljalo kako bi takav jedan teleskop dobro došao astronomima i ostalim naučnicima, ali tek sedamdesetih godina prošlog veka na toj ideji počelo se ozbiljno raditi. Zatim je usledio čitav niz problem, odlaganja, traženja tehničkih rešenja, havarija i kada je sve rešeno i teleskop trebalo da poleti spejs šatlom – došlo je do katastrofe. Spejš šatl Challenger je doživeo katastrofu u kojoj je poginula cela sedmočlana posada. Svi letovi su bili odloženi na neodređeno vreme, a time i postavljanje teleskopa Habl.

Pa i to je prošlo i 24. aprila 1990. Habl je šatlom Discovery konačno bio postavljen na svoje mesto, visoko nad površinom planete. Sa velikim nestrpljenjem se čekao prvi snimak. Ali on je duboko razočarao sve. Očekivala se sjajna, detaljna slika, a dobila se sasvim mutnjikava. Tako su nastupili časovi očaja inženjera, astronoma, Nase, cele Amerike i ostalog sveta koji se zanimao za astronomiju.

Ispostavilo se da ogledalo teleskopa ima grešku. Jednostavno, žurilo se. Američki kongres je vršio pritisak da teleskop što pre proradi, Nasa je vršili pritisak na inženjere, nisu izvršene detaljne provere i konačan rezultat je bio očajan. 

Posle prvog šoka Nasa je počela da razmišlja kako teleskop može da popravi. O tome su napisane knjige, snimljeni dokumentarni filmovi, pisalo se po štampi i govorilo na televizijama. Istorija ovog teleskopa je puna dramatičnih obrta. 

I na kraju – Nasa je uspela. Decembra 1993. poslat je spejs šatl da servisira teleskop, da zameni kamere novim koje su vršile korekciju slike Hablovog ogledala, Nasa je popravila ono što se činilo nepopravljivo. 

I sad, nakon 25 godina od ovog podviga, popravljanja teleskopa Nasa je objavila ove fotografije.

hst25godina

Ovo su fotografije centralnog područja galaksije M100. Slika levo je snimljana 1993. i ona pokazuje svu nemoć teleskopa po njegovom postavljanju u orbitu. Slika u sredini je snimljena nakon servisiranja teleskopa. Slika desno je napravljena nakon još jednog serivisranja teleskpa 4. maja 2009.

Na kraju ovog kratkog prilog o nekim mukama i problemima sa slavnim teleskopom evo brilijantnog filma koji poredi slike galaksije M82 (galaksija Cigara) napravljene sa tri različita teleksopa: optičkim teleskopom Habl, X-račnim Chandra i infracrvenim Spitzer:  

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...