Lansiranje šatla Atlantis 11. maja 2009. (STS-125) označavalo je peto i poslednje servisiranje već ostarelog Hablovog svemirskog teleskopa (HST). U toku 13 dana, astronauti su imali zadatak da montiraju dva nova instrumenta (Cosmic Origins Spectrograph i Wide Field Camera 3), ali i da zamene fine senzore za navođenje, šest žiroskopa i dva modula sa baterijama[1], čime je život ovog teleskopa produžen sve do 2014. godine.

U misiji su bila i trojica astronauta koji su već učestvovali u prethodnim servis-misijama. Naravno da su gore koristili veliki broj raznovrsnih alatki, od kojih su mnoge neobične i egzotične, prilagođene radu u rukavicama u kosmosu. Ovde ćemo da vidimo neke od njih.

HSTalat1

Hublle Drill - High-speed šrafciger pomoću koga je tokom svemirskih „šetnji" (EVA) odvrnuto i zavrnuto bezbroj specijalnih šrafova na teleskopu.

HSTalat2

EVA Pistol Grip - pištolj na koju se montira šrafciger i slični dodaci, a radi na litijum-jonske baterije. Poseban mikroprocesor u šatlu kontroliše brzinu i snagu ovog pištolja. Košta $250-300.000. Isti koriste i astronauti na ISS.

HSTalat3

Washer Extraction Tool - alat za skidanje šajbni sa šrafova. Njegovo ispadanje iz ruku u otvorenom svemiru moglo je da upropasti čitavu popravku za taj dan.

HSTalat4

 

Space Telescope Imaging Spectrorgaph Components - torbica koja sadrži četiri držača koji su bili upotrebljeni za zamenu pokvarenog napajanja jedne od Hablove imidžing komponente.

HSTalat5

Boot Restrains - dodatak za čizme pomoću kojeg se astronauti prikače tokom rada, sa tipično Nasovskim nazivom: Space Transportation System Portable Foot Restraint.

HSTalat6

EVA Mini-Workstation (MWS) - specijalna zakačaljka na grudima skafandera astronauta, koja drži alate i opremu za servisiranje.



[1] Radi se o šest nikl-vodoničkih baterija od po 57 kg, koje nisu bile menjane više od 13 godina iznad njihovog projektovanog roka trajanja. Ovi akumulatori su neophodni Hablu za davanje električne energije tokom noćnog dela orbite, kada se solarni paneli nalaze van funkcije.

Još o HST

Kratka istorija svemirskog teleskopa Habl

Svemirski teleskop Habl - video zapisi

HST za sva vremena

The Best of Hubble

The story of the Hubble Space Telescope and where we go ...

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: