20HSTcrniNajslavniji i najpopularniji teleskop na svetu, Svemirski teleskop Habl, puni 22 godine od kako je postavljen u orbitu oko Zemlje. Imao je do sada zanimljiv i na momente dramatičan život.

Lansiran je sa zakašnjenjem od sedam godina, 24. aprila 1990. godine zbog obustave letova spejs šatlova nakon užasne katastrofe šatla Čelindžer. Kada je konačno ugledao prvo svetlo na zemlju je poslao lošu sliku i time razočarao astronome. Ispostavilo se da nije on kriv nego oni koji su mu pravili ogledalo. Greška je potom otklonjena i Habl je svojim fotografijama pružio i naučnicima i celom ostalom svetu novu predstavu i nov doživljaj svemira.

Hiljade naučnih i stručnih radova i doktorata napisano je na osnovu podataka ovog teleskopa. Njegove fotografije su zauzele i još zauzimaju posebno mesto u svim medijima širom sveta. I sigurno ostaju zabeležene u istoriji nauke i čovečanstva uopšte.

A onda je, početkom ovog veka, usledio šok: Habl se pokvario a Nasa je objavila da za njegovo odžavanje para više nema i da se vreme njegovg uništenja brzo primiče. Ali negodovanje, ne samo američke nego i globalne javnosti je bilo toliko snažno da je Nasa konačno našla način da mu udahne još života. Tako je Habl, podmlađen te i danas čilo u orbiti neumorno radi.

NGC-2070
30 Doradus

Po običaju za svoj rođendan teleskop Habl nam pokloni neki izvanredan snimak. Ove godine to je detalj 30 Doradus (NGC 2070), objekat koji astronomi od milja zovu Tarantula. Ako u maglini vidite pramenove u obliku paukovih nogu onda znate zašto je astronomi tako zovu. Nalazi se na oko 170 000 svetlosnih godina daleko od nas u Velikom Magelanovom oblaku.

Fotografija je kompozicija iskombinovana sa snimcima načinjenim pomoću teleskopa La Silla od 2,2 metra sa Južne evropske opservatorije. Snimak zahvata područje od 650 svetlosnih godina.

Inače maglina Tarantula je poznata kao H II region (ogroman oblak jonizovanog gasa, male gustine u kojem nastaju nove zvezde. Oznaka H dolazi od hydrogena, tj. vodonika, a II označava da se radi o molekularnom vodoniku (H2), za razliku od H I što je oznaka za područje neutralnog atomskog vodonika). Astronomi su je prvo svrstali u zvezde, ali 1751. je uočena njena prava priroda. Izuzetno je sjajna i da je, kažu astronomi, na mestu Orionove magline bacala bi senku na Zemlji.


Kratka istorija svemirskog teleskopa Habl

20 godina HST

Svemirski teleskop Habl - video zapisi


Neke od najčuvenijih fotografije Habla

m51-113Dve fotografije HST

(povodom 15 godina HST)

Hablov zoo galaksija

orionHablovo ultra duboko polje

Maglina Orion

Maglina Karina - detaljno

carinanebula

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...