leten ka2016 680 Astronomski kamp «Letenka 2016»
od 28. do 31. jula.

 16. jul 2016.

Sa Letenke su javili da su dobili nalog od Pokrajinskog zavoda za sport da za potrebe kampa obezbede upotrebu tuševa i električnu energiju, tj. ono što smo i do sada imali na raspolaganju.

Sjajno. Idemo na kampovanje.

Evo još nekih lepih vesti.

sakabd Dolazi Behaudin, Beha, Karić sa suprugom. Kažemo Beho: "Samo da znaš, imali smo nekih problema, umalo da smo otkazali kamp", ali on reče: "A to? Ma nema veze, ja dolazim svakako."

sakabd Dolaze g-din i g-đa Stanković sa ćerkom. Drukčije rečeno, dolaze Čeda i Kristina sa ćerkicom. Svi troje imaju posebne veze sa Letenkom i njihovo prisustvo je logično. Oboje će aktivno učestvovati u kampu, kao i do sada.

sakabd Očekujemo profesora Ištvana Bikita. Verovatno će održati neko predavanje

sakabd Dolazak je najavila dr. Kristina Bikit sa novosadskog PMF.

sakabd David Knežević, dolazi. Održaće predavanje. David je doktorand na PMF Novi Sad. Do sada je održao nekoliko jako zanimljivih predavanja.

sakabd Dolazi Zoran Tomić sa prijateljima iz Kruševca. Zoran je jedan od najaktivnijih astronoma amatera na ovim prostorima. Bio je na Letenki više puta.

sakabd Postoje neke slabe naznake da će doći i dr Bogosavljević. On je bio u kampu pre jedno tri godine.

sakabd Malina, Srećko i Marijana - dolaze

Plan je da se održi takmičenje u Mesijeovom maratonu. Ovo takmičnje njije moglo da se održi kad mu je bilo vreme, početkom aprila, na Andrevlju zbog nepristojno lošeg vremena koje je vladalo baš tog vikenda za koji je takmičenje bilo planirano. Dakle, dragi takmičari, pretendenti na neko od prvih mesta, pripremite se. Pehari vas čekaju.

pehari


12. jul 2016.

I dalje čekamo odluku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu o našem kampu (o problemima pronađite prilog niže). A dok čekamo pripremamo se i evo lepih vesti.

sakabd Dolazak je najavio Bratislav Ćurčić. On je u kampu bio pre nekoliko godina i svidelo mu se. Prošlih godina nije dolazio jer živi u Australiji, a ona je daleko. Bratislav je odličan astrofotograf i autor je nekoliko članaka koji su objavljeni u AM online. Više o Bratislavu.

E ono što je posebno važno to je da će Bratislav na Letenki imati dva zanimljiva predavanja:

- Novi teleskop na Vidojevici - neka lična perspektiva (optički i mehanički dizajn, kvalitet izrade sa osvrtom na ASA fabriku u Austriji, instalacija na Vidojevici, rani testovi u ASA i finalni testovi na opservatoriji, neki rani rezultati i osvrt na performanse i šta možemo da očekujemo u budućnosti)

- Lov na meteorite u Australiji - opis dve ekspedicije po centralnoj i zapadnoj Australiji; iskustva i doživljaji u ekstremnim pustinjskim uslovima Australijskog Ouback-a 

sakabd Dolazak je najavila i Jelena Milutinović, novinarka Al Džazire koja je prošle godine napravila veoma lep prilog o kampu

2015 07 17 08.35.51


11. jul 2016.

Još uvek čekamo odgovor Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu na naš dopis od 7. jula. U tom pismu, koje je, kao predsednik Organizacionog odbora Astronomskog kampa, potpisao prof. dr Dušan Mrđa, rekli smo da je povećanje cene od 400 % u odnosu na prošlu godinu, za upotrebu tuševa i korišćenje struje za računare i video projektor, ne samo previsoka cena za nas, s obzirom da kamp ove godine nije dobio finansijsku podršku pokrajinske Nauke, već i sasvim nefer i nekorektna s obzirom na to da je Letenka već sasvim zapuštena i ruinirana što je poznato svakom ko je tamo boravio. Sem toga, po nama i najvažnije, kamp je mesto za popularizaciju nauke i kulture uopšte i zato s pravom očekujemo da ga država kao takvog prepozna. Ne znam da li uopšte treba pominjati: kamp je neprofitan i smišljen tako da bude što jeftiniji za goste, ali i što kvalitetniji po sadržaju. Zbog toga, bilo bi logično da budemo sasvim oslobođeni bilo kakvog plaćanja na Letenki. Pa kamp je besplatan i za državu, kamp radi njen posao.

Uglavnom, u petak u 15 časova pokrajinski sekretar za sport i omladinu, g. Batez, je u telefonskom razgovoru obećao podršku kampu i najavio skoro rešavanje problema. Čekamo i nije problem da čekamo, samo to ne možemo još dugo da radimo jer naši gosti moraju blagovremeno da znaju šta će s kampom biti.

Dakle, nadamo se da ćemo svi zajedno, zajedno i sa sekretarom Batezom za desetak dana biti na Letenki.

U međuvremenu stigle su još dve prijatne vesti, ali o tome ćemo opširnije sutra.

teleskop


10. jul 2016.

sakabd Dolazak u petak ili subotu najavio Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica!

sakabd Takođe, očekuje se dolazak Ljubinka Jovanovića iz Kranjske Gore (verovatno sa još nekim)

sakabd Već smo najavili da Jurij Stare ne može da dođe na Letenku jer će tih dana biti u Australiji

sakabd Dolazi Aleksandar Topalov sa još dvoje u pratnji. Evo nekih fotografija A. Topalova

sakabd Miloš Gagić je isplanirao godišnji odmor tako da se sa mora vraća baš kad treba. Uostalom on je jedan od organizatora. Dovodi porodicu.

pobednici

AKL 2015. Pobednici 


9. jul 2016.

Organizacija kampa malo kasni zbog problema o kojima smo pisali prethodnih dana (potražite niže), ali nadamo se da ćemo tokom narednih dana nadoknaditi sve ili bar veći deo propuštenog. Ugavnom:

- Nagrade za takmičenja su spremne i čekaju pobednike. Kao i obično planirano je osmatračko takmičenje i kviz. A možda će biti još neko (kažem, malo kasnimo u svemu).

- Iz Zrenjanina najavljena je velika ekipa učenika osnovne škole. Oni će u subotu održati svoj performans posvećen 160-toj godišnjici rođenja Nikole Tesle!

- Profesor Gajić najavio dolazak. Pripremio je tri predavanja, jedno iz oblasti astrobiologije, drugo posvećeno našim, zaboravljenim velikanima nauke i treće... ono je za sad za nas miseterija, ali saznaćemo već o čemu se radi.

- Tokom proteklih dana dobili smo veliku podršku u naporima da spasemo kamp od naših prijatelja iz Maketonije. Očekujemo njihov dolazak i uključivanje u programe.

- Dolazak je takođe najavila i porodica Žižakov (redovni gosti).

- Ivan Rajkov dolazi sa devojkom i teleskopom SkyWatcher 150/1000

- Dolazi Pierre Sunajac (tvorac univerzalnog foto-teleskopa)

intervju


8. jul 2016.

Informacije o kampu su se menjale nekoliko puta u zadnja dva dana i bile su sve uglavnoom vrlo nepovoljne (o čemu smo pisali), ali poslednja je ohrabrujuća. Bilo je to ovako:

Tokom jučerašnjeg dana nismo uspeli da uspostavimo telefonski kontakt sa pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu, g. Vladimirom Batezom jer je on bio na nekim sastancima. Isto je bilo i danas pre podne. Ali u 15 sati, onda kada smo razmišljali kako je možda najbolje da iz Vojvodine i Srbije kamp premestimo u Bosnu i Hercegovinu (Miloš Gagić je rekao da već zna odlično mesto za kamp u blizini Sarajeva), zazvonio je telefon. Javio se sekretar Batez.

Razgovor je trajao desetak minuta, ali ukratko sve se svodi na sledeće reči sekretara: «Taman posla da gasimo kamp. Rešićemo problem narednih dana, čućemo se u ponedeljak, kamp će se održati

Nezvanično smo saznali da je i sekretar za nauku, prof. dr Milošević za to se tradicija kampa ne prekida.

Dakle želimo da verujemo da ćemo kamp imati i u tom kontekstu evo nekih lepih vesti

Ko dolazi?

Svoj dolazak na kamp, nakon čitavih deset godine najavila je i Katarina Miljković, koju smo, kad smo se poslednji put družili s njom, baš na Letgenki, zvali Keti, Kejt i Kaća (kako ko), a koja je danas već uveliko iskusni planetolog i mama jednog malog momka. Katarina je diplomirala astrofiziku u Beogradu, doktorirala u Londonu, zatim je radila u Francuskoj i SAD, a sada u Australiji odakle i dolazi u Srbiju i u naš kamp. Naravno, održaće jedno predavanje.

Takođe nas raduje što možemo najaviti i već svima dobro poznatog astronoma, eruditu itd. Darka Donevskog. Darko je na doktorskim studijama u Francuskoj iz koje u Srbijiu dolazi sa svojim saradnikom iz Španije Javier Alvarez-Marquezom i evo o čemu će njih dvojica na u kampu pričati:

SKA teleskop - budućnost istraživanja svemira

SKA (Square Kilometer Array) je budući najveći radio interferometar na svetu koji se gradi na teritoriji dva kontinenta (Australije i Afrike). S obzirom da će biti sastavljen od nekoliko hiljada povezanih antena, omogućiće nam rezoluciju koja će prevazići i najpreciznije optičke teleskope poput Habla. Kakvu naučnu primenu u kosmologiji će imati ovaj teleskop, možete čuti na astro-kampu Letenka.

Darko Donevski i Javier Alvarez-Marquez (Španija)
obojica sa Instituta za astrofiziku, Marsej, Francuska

Ima još vesti o gostima, ali o tome ćemo, u nadi da o kampu neće biti loših vesti, pisati sutra.

 

nebo

dolazak dolazak2


 AKL 2015


AK LETENKA - Kakav je to kamp?

AK LETENKA - Pravilnik o ponašanju

AK LETENKA - saveti

Kako da dođem do Letenke


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...