Ležao sam na proplanku Fruške Gore i uživao u zvjezdanom nebu. Povremeno bi proletio neki avion ili meteor nakon kojeg sam iza leđa čuo "STOP! Ho ešte nevideli? Bil je prve vel'kosti." - bili su to Ivan Majchrovič i Miroslav Grnja, slovački astronomi čija su strast asteroidi i meteori. Sa sobom su imali all-sky CCD kameru u koju se svaki astronom zaljubi na prvi pogled. Kako bi dobro bilo imati takvu na krovu kuće.

IMG_3764
Članovi AD "Anonymus" na Letenki

Zujanje komarca me probudilo iz maštanja. Pljusnuo sam se snažno posred čela i zadovoljno pomislio kako je taj komarac popio svoje. A onda se preko neba nadvila crna sjena, lagano se okretala, mamila ljude, a zatim ih čvrsto zgrabila dok
su ljudi vrištali: "Aaaa! Ne mogu da vjerujem! Pjega! Crvena! Jarko crvena!" - podigao sam glavu i vidio Radana i ostale iz SAD-a kako pokušavaju obuzdati ljude i Godzilu - 16" Meade LightBridge teleskop. Stao sam u red da pogledam i ostao
bez riječi. Jupiter je izgledao fantastično, a pjega prekrasna, zagasito narančasta, ljepša nego na slikama. Ostatak noći smo proveli uz Godzilu, promatrajući kuglaste skupove, maglice i dvojne zvijezde.

Dolazak zore prikazao je livadu u punom svjetlu - teleskopi svih vrsta stajali su uokolo poput nijemih uspavanih životinja. U šumarku oko livade skrivali su se raznobojni šatori. Astro kamp Letenka! Predavanja, promatranja, nova poznanstva, stari prijatelji, najnovija oprema, ATM teleskopi, Jelen pivo, to je samo dio onoga što čini ovaj kamp najvećim i najboljim na Balkanu. Za vrhunsku organizaciju i toplu dobrodošlicu najzaslužniji su Saša i Koča te ostala već dobro uigrana ekipa.

Ovo je moj drugi posjet kampu. Stigli smo u petak navečer, nas sedmero iz AD Anonymus iz Valpova, odslušali par predavanja, održali jedno o otkrivanju supernova (Filip i Denis), uživali u druženju i promatranju i napravili masakr nad komarcima. Šteta što smo morali ići već iduće jutro te nismo bili na predavanju dr. M. Filipovića. Nadam se da ćemo iduće godine ispraviti grešku.

IMG_3763

Author: Ivica Skokić

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...