Letenka

Misija: AK Letenka 2010
Lokacija: Srbija -Vojvodina / Novi Sad / Fruška gora
Termin: od 15 - 18.07.2010
Posada: Behaudin Karić & Faik Čičak / BiH
Status: Završena

Ovo je zvanično deseti astronomski kamp na Fruskoj gori. Na prostorima bivše Yu nema sličnog događaja sa večim brojem učesnika. Od takvih dešavanja postoji i Star Party na Petrovoj Gori - Hrvatska. Iako smo pozivani od naših prijatelja iz Hr nismo do sada prisustvovali niti jednom druženju - što zaista moramo jako brzo ispraviti. Petrova Gora Star Party je tradicionalni veliki godišnji star party u organizaciji AD Beskraj koji se održava od 1999.godine.

Letenka_1
Letenka_2
Sat navigacija pokazuje tačno mjesto aluniranja posade na Letenku

Na Letenci ove godine na samom kampu učestvovalo oko 200tinjak učesnika koji su došli iz desetak zemalja. VIP gost prof.dr.Miroslav Filipovic sa Univerziteta Zapadni Sidnej - Australia, nakon višegodišnjih najava se konačno pojavio. Makedonci su na celu sa Radanom donijeli teleskop od 16 inča, od milja zvan Godzilla. Imali smo čast da nakon takmičenja provirimo kroz okular ovog "monstruma", na brzinu par M objekata i Jupiter - sve u svemu impozantno. Slovački astronomi održali predavanje o snimanji asteroida, zanimljivo predavanje sa sličnom tematikom održali AD "Anonymus", Valpovo, Hrvatska o otkriću tri supernove. Predavanje koje daje neke nove ideje i saznanja o mogućim sličnim projektima.

I ove godine smo učestvovali, nažalost ne onoliko koliko smo željeli jer zbog drugih obaveza smo dosli u subotu oko 17:00 otišli u nedjelju oko 09:00. Premalo da bi se družili sa svim prijateljima s kojim se uvijek tako rado držimo svih ovih godina. Pod dirigentskom palicom Saše Zorkića bogat raspored dešavanja je tekao besprijekorno, a naš interni domaćin Dragan Miladinović nas je proveo kroz sama dešavanja u kampu i naravno do kasno u jutro sa pričom pod zvijezdama. Ove godine Adnanu Omerdiću pišemo minus za neprisustvovanje - srećom po njega - opravdano :)

Preuzeto sa:

astronomija-bih.com

Author: Behaudin Karić

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...