Naši utisci

Piše: Ivan Majchrovič

Na astronomski kamp pozvao nas je Jaroslav Grnja. Pošto sam od početka akciju smatrao za interesantnu, ja i Miroslav Grnja odlučili smo, iako zbog velike udaljenosti, da prihvatimo poziv. I nismo pogrešili... Ali da krenemo redom.

JG025
Ivan Majchrovič i njgova CCD kamera

Za kamp smo se pošteno pripremali, nekoliko nedelja ranije smo snimali „srpske“ asteroide, da ne dođemo samo tako, bez nekog astronomskog poklona. U toku nekoliko noći smo snimili nekoliko asteroida. - Milankovitch, Michkovitch i Beograd. Dosta od posmatranog materijala smo uvrstili u prezentaciju. i ujedno smo se sa Mirom dogovorili o formi predavanja – tekst prezentacije na srpskom jeziku a predavanje na slovačkom jeziku sa simultanim prevodom na srpski. Neposredno pre predavanja Jaroslav je uradio korekturu teksta prezentacije i pomagao sa prevodom za vreme predavanja.

Na kamp smo stigli u četvrtak posle podne zajedno sa Jankom Mravikom. Sledila je topla dobrodošlica i predstavljanje, pošto smo Miro i ja prvi put na kampu. Veoma brzo smo stekli puno novih prijatelja, uistinu se potvrdila jedna informacija sa web stranice - "svi prisutni su Tvoji prijatelji". Bez obzira na to, što srpski ne znam, uz pomoć Janka, Mira i Jara (Hvala!) nisam imao nikakav problem da se sporazumem. Nije bilo potrebe koristiti engleski. To što u uzajamnoj komunikaciji nismo razumeli, to je neko od „prevodilaca“ objasnio.

IMG_7201

Odlična atmosfera, odlični ljudi, odlična sredina. Jednostavno, odlična akcija, nikakvi problemi, odlična relaksacija.

Na obližnjoj livadi smo postavili svoje instrumente, pogledali instrumente ostalih učesnika, razmenili iskustva.

Imali smo pripremljene neke posmatračke planove. Hteli smo napraviti širokougaone snimke digitalnim fotoaparatom, „uhvatiti“ neke meteore pomoću CCD kamere i iskoristiti aparaturu koju standardno koristimo za snimanje asteroida i kometa. To je teleskop Orion Optics Newton 200/900, CCD kamera Astropix 1.4+, montaža Celestron CG5Adv kontrolisana računarom. Zahvaljujući lepom vremenu uspeli smo da dopunimo našu zbirku asteroida tematski vezanih za Letenku, i to asteroide Vladimir (koji nosi ime po Vladimiru Benišeku), Adria i Istria. Osim toga smo snimili i još nekoliko drugih asteroida. Takođe nam je uspelo i posmatranje komete. 103p/Hartley 2. Doduše, ona je dosta slaba (približno 16mag), ali na Letenci smo uspeli napraviti prvo posmatranje ove komete. Inače, u Češkoj je objavljena kampanja posmatranja ove komete u kojoj hoćemo i mi da učestvujemo. Aparatura nije namenjena za snimanje deep-sky objekata, ali, bez obzira na to smo snimili jednu galaksiju NGC891. Za snimanje meteora smo prve noći koristili CCD kameru astropix 1.4+ sa objektivom Pentax 6mm, druge noći smo koristili fisheye objektiv Fujinon. Isplatilo se – uspeli smo snimiti nekoliko meteora, među njima i jedan veoma lep.

braca
Jaroslav i Miroslav Grnja

Još nekoliko napomena o organizaciji kampa. Stvarno, veoma dobra akcija, puno raznovrsne astronomske tehnike, zanimljiva predavanja. Manji problem su bila noćna predavanja, kojima nisu mogli prisustvovati posmatrači, koji su bili kod svojih teleskopa. Za ubuduće bi se to moglo promeniti. Inače, kamp nam se veoma svideo, srdačnost ljudi i prijateljska atmosfera je bila fantastična. Hvala svima, što smo smo imali mogućnost da i mi učestvujemo. Već sada sam u svoj kalendar za 2011. upisao napomenu „Letenka 2011“...

Snimci, kliknite na njih da se učitaju veći 4in1_20x30s_id-sm
103p_hartley2_id-sm 134_adria_25x30s_id-sm
183_istria_10x30s_id-sm 1724_vladimir_20x30s_id2-sm
100717_000006-sm ngc891-sm
album
Pogledajte albume fotografija sa Letenke 2010

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...