AKL12-118Dvanaest godine truda i napora da kamp u isto vreme bude i kvalitetan i zanimljiv ove godine dobio je snažnu potvrdu. Pre svega kamp je otvorio potpredsenik Vlade Vojvodine, prof. dr Dragoslav Petrović, dakle i visoki političar i vrstan naučnik i profesor što je retka kombinacija.

protokol ouciotvaranja
Gosti iz protokola Razgovor uoči zvaničnog otvaranja kampa
artiljerija artiljerija2
TV artiljerija spremna za snimanje Obraćanje potpredsednika Vlade Vojvodine profesora Petrovića
Mrdja-Petrovic delegacijaVV1
Prof. Mrđa i pof. Petrović Prof. Petrović sa Radanom Mitrovićem i njegovom Godzilom. Pored teleskopa desno je profesorica Lukić
delegacijaVVLjubinko Petrovic-Lukic-Mrdja
Delegacija kod Ljubinka M. Grnja, Radan, Mrđa sa uvaženim gostima

Nije međutim to sve. Kamperi su više nego ikad bili željni predavanja pa su svako u velikom broju slušali, ali i učestvovali svojim pitanjima, primedbama,  stavovima, a i novim podacima. Veliko je zadovoljstvo imati takvu publiku.

Gajic-publika publika
publika2 Publika3

Ima još nešto što je obeležilo ovogodišnji kamp. Najbrojniji su bili fizičari, a zatim astrofotografi. A da su došli samo jedni od njih kamp bi opet bio bogat. Gotovo svi veliki astrofotografi iz ovih krajeva bili su na Letenki ove godine. Izostali su jedino Boris, Vid i Metija iz Hrvatske – zbog posla. Međutim bili su Ljubinko i Jurij, pa Ivan Majchorovič i braća Granja, Nenad i Duca, Sekula, Jagodinac, Slavko... ne mogu svih ovog trenutka da se setim.

Fizičari i astrofizičari su bili na najvišem nivou: profesori Ivan Aničin, Dragan Gajić, Ištvan Bikit, pa zatim iako samo na kratko Petrović i profesorica Lukić, pa domaćini Mrđa i Prodanović, zatim Milan Bogosavljević, koji se „samo“ dr astrofizičar... možda sam nekog izostavio – izvinjavam se.

IBikit DGajic
Prof. Ištvan bikit Prof. Dragan Gajić
Bikit-Anicin-Mulic Anicin2
Bikit, Aničin i Radmilo Mulić, vlasnik knjižare "Mala velika knjiga" Prof. Ivan Aničin

Statistika još nije gotova, ali zna se da smo imali preko 160 gostiju na spavanju i pedesetak onih koji su došli na po nekoliko sati. Predavanja je bilo možda nešto manje od dvadeset. Imali smo i jedan kurs (o astrofotografiji), jednu radionicu za đake (pravili su spektrograf) i imali smo, konačno kviz. Kviz, iako je jako popularan, iz tehničkih razloga jedno tri godine je izostajao. Imali smo i jedan odličan razgovor sa prof. Aničinom, Bikitom i Gajićem u koji su se uključivali i ostali fizičari i ne-fizičari. Naravno, neformalnih, ali veoma zanimljivih razgovora bilo je tokom celog kampa na svakom mestu.

Bogosavljevic-i-sin
Samo na AKL: dr Bogosavljević drži predavanje o malim teleskopima u službi velike nauke. Većim delom svog predavanja morao je da nosi svog sina kome je bilo dosadno da sluša tatu izdaleka.

Tijana-predaje
Prof. Tijana Prodanović. Ne ostavlja vas na miru dok sve ne shvatite i naučite. Predaje celim bićem!

Bogosavljevic-predaje Ceda
Dr Milan Bogosavljević Čedomir Stanković
Gajic-Stojanov Janko-Grnja
Prof. Gajić ravik i J. Grnja
Mrdja

Penjivrag2

Prof. Dušan Mrđa Srđan Penjivrag

Od gostiju posebno moramo da izdvojimo delegaciju Centra za promociju nauke. Šteta je što nije došla i direktorka Aleksandra Drecun. Evo nekoliko fotografija:

Gosti iz CPN su sa zanimanjem rezgledali teleskope i razgovarali sa teleskopdžijama cnp3
CPN CNP2

 


AKL12-118Sve važno o AKL12

Članci o Astronomskom kampu "Letenka 2012"


 

 

Dvanaest godine truda i napora da kamp u isto vreme bude i kvalitetan i zanimljiv ove godine dobio je snažnu potvrdu. Pre svega kamp je otvorio potpredsenik Vlade Vojvodine, prof. dr Dragoslav Petrović, dakle i visoki političar i vrstan naučnik i profesor što je retka kombinacija.

Nije međutim to sve. Kamperi su više nego ikad bili željni predavanja pa su svako u velikom broju slušali, ali i učestvovali svojim pitanjima, primedbama,  stavovima, a i novim podacima. Veliko je zadovoljstvo imati takvu publiku.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...