AKL2013

18. - 21. 07.2013.

Računajući od danas, 18. juna, ima još tačno mesec dana do početka astronomskog kampa na Letenki. Pripreme teku po planu, već ustaljenim putem. Prvo je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu doneo odluku da i ove godine učestvuje u organizaciji kampa te je kamp uvrstio u svoj program rada. Takva podrška omogućava zadovoljenje forme po kojoj Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Autonomne pokrajine Vojvodina može da materijalno, kao i do sada zadnjih bar pet godina, pomogne kamp. I taj deo posla je odrađen i odnosni sekretarijat Pokrajine je prihvatio da većim delom finansira naš kamp.

Sem toga, Pokrajinski zavod za sport, koji inače rukovodi naseljem Letanka, je potvrdio da je na Letenki rezervisan termin za naš kamp (od 18 do 21 jula), ali ostaje da vidimo još koliko će usluge Letenke da nas koštaju. Nadamo se najboljem.

Koča i njegovi izviđači, čekaju kao zapeta puška da krenu sa svojim delom organizacije kampa. Oni su inače za taj poduhvat uvek spremni, a u svoje planove rada pružanje logistike kampu su uneli još krajem prošle godine.

Izvesno negodovanje nekih posmatrača izazvao je termin kampa jer on pada baš u vreme punog Meseca. Njima možemo da kažemo samo to da je termin održavanja kampa uvek posledica raznih kompromisa. Treba voditi računa o ispitnim rokovima studenata, o peridou manje više masovnog odlaska na letovanje, pa čak, koliko je to moguće, i o datumu održavanja Exita. Da je kamp manji, ne bi bilo nikakvog problema da ga održavamo kad god hoćemo pa i da menjamo datum u zadnji čas. Ali naš kamp je odavno poprimio formu koju moramo da poštujemo čak i onda kada to posmatračima ne odgovara. Uvereni smo ipak da će i Mesec biti dobra meta za astrofotografe, a i da će se ipak naći dovoljno sati mračnog neba za posmatranje, onda kada Mesec zađe. Neka ovog puta baš naš satelit bude glavni cilj astrofotografa. Više od sjaja Meseca, brinemo o čistoći neba. Nadamo se da će biti vedro.

Šaljite prijave! Prijave nisu neophodne, ali znatno pomažu organizatorima da kamp izorganizuju kako treba. Jedno je praviti kamp za 50, a sasvim drugo za 150 ljudi. Dobro je da znamo što preciznije na koliku posetu treba da računamo.

Verujemo da će program biti odličan! Ima toliko zanimljivih događaja u astronomiji i nauci uopšte da tema sigurno neće faliti. A neće ni predavača, jer uvek smo ih do sada imali na pretek.

Još uvek ne možemo da ulazimo u detalje programa, ali očekujte Razgovor sa fizičarima (prošle godine bilo je izuzetno interesantno postavljati pitanja četvorici elokventnih profesora fizike i slušati njihove odgovore i to odgovore koje nismo imali prilike da čitamo ni u jednom udžbeniku, ni na jednom sajtu.

Sem toga, verovatno će i ove godine biti održan kviz koji je uvek privlačio najveću pažnju publike. Razmislite o tome da se prijavite na kviz!

Plan je da se popriča i o famoznoj tamnoj materiji jer izgleda da ima nekih interesantnih novosti o toj velikoj misteriji univerzuma.

Koga očekujemo? Sve naše dobre, stare prijatelje iz cele Srbije, ali i one iz Slovačke i iz Slovenije. I neke iz Hrvatske koji već nekoliko godina nisu bili u kampu. A i iz Makedonije koji su uvek do sada dolazili i ni jedan nisu propustili i na koje računamo kao redovne goste bez kojih je teško i zamisliti naše okupljanje.

Nastaviće se vestima...

Letenka2-finished


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...