William Gordon, začetnik vjerojatno najpoznatijeg i po promjeru antene najvećeg radioteleskopa na svijetu - Arecibo umro je 16. februara u 92. godinu u svom domu u Ithaci.

arecibo4
Gordon za vrijeme
jednog izlaganja

Gordon je 1958. godine kao profesor na sveučilištu Walter R. Reed započeo s planovima o konstrukciji i gradnji velikog radioteleskopa čija bi namjena bila proučavanje visokih dijelova Zemljine atmosfere i bliskog svemira.

Velika antena Arecibo Observatory promjera 305 metara pozicionirana je u udolini sjeveroistočno od Puerto Rica. Prirodna udolina iskorištena je da udomi i danas najveću pojedinačnu antenu radioteleskopa na svijetu. Umijeće graditelja i dizajnera potpomognuto oblicima krajolika te naknadna otkrića i istraživanja učinila su Arecibo prepoznatljivim pojmom u čitavom svijetu, ovjekovječen čak i u brojnim filmovima.

Gordon je bio i direktor Arecibo opservatorija. Njime su vršena istraživanja radarske tehnologije, sastava atmosfere, kemijskih procesa u ionosferi, solarnih i zvjezdanih zračenja, istraživanja planeta, kometa, asteroida i mnogih drugih svemirskih objekata i pojava.

Arecibo se sada nalazi usastavu National Astronomy and Ionosphere Center (National Science Foundation). Tijekom vremena na njemu su izvršena mnogobrojne preinake i opremanja novim, sofisticiranijim uređajima i opremom.

arecibo_1
Radioteleskop Arecibo

Gordon je rođen 08. januara 1918. u Paterson, New Jersey. Akadesko obrazovanje sticao je na New Jersey State Teacher's College, New York University te zvanje dktora znanosti na Cornell University. Za vrijeme II svejtskog rata služio je u US Air Force kao časnik zadužen za elektroniku. Radio je za National Defense Research Committee na problematici vojnih radara. Godine 1948. vratio se na Cornell te zajedno s Henry G. Bookero publicirao teoriju o ponašanju radio valova u troposferi.

arecibo2
Gordon (lijevo) za vrijeme početka rada Arecibo radioteleskopa

Tijekom 1966. Gordon prelazi na Rice University, gdje je proveo svoj radni vijek sve do umirovljenja 1986. Bio je član mnogih znanstvenih zajednica: National Academy of Sciences,  National Academy of Engineering, Engineering Academy of Japan, American Academy of Arts and Sciences, American Association for the Advancement of Science, American Geophysical Union te Institute of Electrical and Electronics Engineers.

arecibo3
Svijet ispod radioteleskopa Arecibo

Na proslavi 40-godišnjice Areciba, 2003. godine izjavio je kako se zapravo bojao i bio skeptičan po pitanju gradnje ovog monstruma radioastronomije. Kazao je kako su bili mladi i neiskusni, ali da su sanjali veliki san koji su iako bez bilo kakvog iskustva takve gradnje odprije u svijetu uspjeli ostvariti. Riječi koje je tada izrekao lijep su poticaj današnjim generacijama;

„Ako imate san - neka to bude Veliki san"!

O opservatroji Arecibo

Arecibo - El Radio Telescopio