Srđan Verbić je rođen 27. maja 1970. godine u Gornjem Milanovcu. Trenutno radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

verbic

Tokom školovanja bio je polaznik prvih programa Istraživačke stanice Petnica, učesnik više saveznih smotri „Nauka mladima“ i stipendista SANU i Republičkog fonda za talente. U oktobru 1986. dobio je Oktobarsku nagradu Grada Beograda za najbolji srednjoškolski istraživački rad iz astronomije.

 Diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega počinje da radi kao rukovodilac programa fizike u Istraživačkoj stanici Petnica. Magistarski rad iz oblasti veštačke inteligencije odbranio je 2001. godine. Od 2003. godine učestvuje u međunarodnoj studiji učeničkih postignuća PISA, a od 2005. radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u početku kao savetnik-koordinator za prirodne nauke, a od 2013. godine i kao rukovodilac Centra za ispite.

SVerbic
S. Verbić

U januaru 2014. godine je doktorirao na temu vrednovanja testova znanja, na Univerzitetu u Beogradu. Dr Verbić je autor tri osnovnoškolska udžbenika iz fizike i recenzent više udžbenika i knjiga iz popularne nauke. Aktivno se bavi i promocijom nauke. Stručna javnost ga posebno ceni zbog dvadeset godina iskustva u naučnom obrazovanju nadarenih srednjoškolaca, tokom kojih je organizovao oko 100 seminara i radionica za srednjoškolce, studente i nastavnike, kao i dvanaest konferencija mladih talentovanih srednjoškolaca.

  • Magistarski rad: „Veza minimizacije slobodne energije, skrivenih Markovljevih lanaca i dekodovanja linearnih blok kodova“, Fizički fakultet u Beogradu, 2001.
  • Doktorat: „Heuristike za maksimizaciju informacione vrednosti računarskih testova znanja“, Univerzitet u Beogradu, 2014.

Vodio je projekat izrade predloga standarda za kraj obaveznog obrazovanja u prirodnim naukama. Veoma je aktivan u međunarodnoj mreži koja okuplja organizacije koje se bave talentovanim učenicima. Srđan Verbić je veoma aktivan na društvenim mrežama. Tako ga na Tviteru (@sverbic), kao i na njegovom blogu možete pratiti i čitati sve u vezi sa temama iz obrazovanja, nauke i rada sa mladim talentima. Srđan Verbić je i dobar promoter nauke, pa drži popularna predavanja i piše naučno-popularne tekstove. Pisao je i za rubriku Nauka na b92.net. Pogledajte njegov tekst o "Benezetovom eksperimentu".

 

Author: B92

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...