Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Američka vlada je prošle godine potrošila ~\(600 milijardi na svoju vojsku – više para nego sledećih sedam najvećih armija zajedno, uključujući Kinu i Rusiju.

Pre par meseci Bela Kuća je zatražila dodatnih \)54 milijarde za vojne potrebe za sledeću godinu. To povećanje je po veličini jednako celokupnom vojnom budžetu Ujedinjenog Kraljevstva, petom najvećem vojnom budžetu na svetu, što je više od 80 procenata čitavog ruskog vojnog budžeta za 2015. godinu.

Ako Kongres bude odobrio Trampov plan, američki vojni budžet će iznositi skoro 40 procenata globalnih vojnih troškova za sledeću godinu. Amerika će tako preteći Rusiju za 9 puta!

Na sastanku američkih guvernera u martu, Tramp je opisao svoj predlog za povećanje budžeta kao „budžet za javnu i nacionalnu sigurnost.“

vb1
Procenat vojnih troškova 15 država koje za najviše troše na svetu za tu namenu. Globalni troškovi za vojsku 2015. su iznosili \(1.676 milijardi[1], što je bilo povećanje od 1% u odnosu na 2014. Ukupan trošak je ekvivalentan 2,3 procenta bruto svetskog proizvoda (GWP). Bilo je to prvo povećanje svetskog budžeta od 2011. kada je bio trogodišnji period stagnacije.

Američka vojna potrošnja bila je na permanentnom ratnom nivou još od terorističkog napada 2001. godine, uprkos značajnim povlačenjima trupa iz Iraka i Avganistana koje je naredio Obama. Troškovi su se smanjili nakon što su ratovi na Istoku dostigli vrhunac 2010. godine, ali amerikanski troškovi za vojsku u 2015. ostali su na 190 procenata onih od pre 9/11, na osnovu podataka Stokholmskog Međunarodnog Mirovnog Instituta, ili SIPRI, vodećeg instituta za praćenje troškova za naoružanje i odbrane u svetu.

Tokom svoje predizborne kampanje, Tramp je kritikovao naduvavanje ugovora za naoružanje i ukupne troškove ratova na Srednjem Istoku. Ali on je takođe obećao da će vojsku „ponovo učiniti snažnom“, obećavši izgradnju 70 novih ratnih brodova i povećanje broja vojnika u Armiji na isti visoki nivo kao tokom ratova u Avganistanu i Iraku.

Tramp je takođe pozvao Ameriku da „uveliko proširi“ svoje nuklearne oružane kapacitete, signalizirajući potencijalnu spremnost za proširenje modernizacije vredne \)1 trilion koju je započeo Obama, čiji je budžet još tada bio javno kritikovan kao nedostižan.

Bela Kuća još nije razradila kako bi Pentagon trošio dodatna sredstva. CNN je objavila da Bela Kuća planira da dramatično skreše budžete za zaštitu životne sredine (EPA) i pomoć inostranstvu. Obe ove komponente federalnog budžeta nisu ni blizu $54 milijarde.

vb2
Američki budžetski rashodi za 2015. Za vojsku SAD troši 54% od oko 1.110.000.000.000 dolara, sa koliko je država raspolagala te godine. SAD za nauku daje 3% a za obrazovanje 6%, koliko i za zdravstvo. Najsmešnija je poljoprivreda – svega 1%!

vb3
Zanimljiva i rečita rang-lista 15 zemalja koje su najviše trošile za tzv. „odbranu“ 2014/2015.

 

[1] Ovo je najsvežije što sam uspeo da pronađem. Mislim da podaci za prošlu, a pogotovi za ovu godinu, još uvek predstavljaju tajnu.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...