Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

pdf

Najnoviji ruski PVO kompleks
S-350E „Vitjaz“

Na različitim skupovima i forumima često se čuje teza da nas NATO nikada ne bi napao da nam je Jeljcin 1999. poslao makar nekoliko ruskih protivavionskih sistema S-300. Iako je u to vreme sistem bio star više od jedne decenije, važio je za jedan od najjačih na svetu. Radarima je mogao jednovremeno da prati do 100 meta a za postavljanje sistema trebalo je samo pet minuta. Ubrzo se pojavio i unapređeni sistem, S-400 „Triumf“, kojim su danas zaštićene ruske vojne baze Batličke flote u Kalinjingradu, graničnoj oblasti Rusije i Nato zemalja (Poljske i Litvanije), ili sporna Kurilska ostrva na Dalekom istoku. Danas ću napisati nešto o još novijem PVO sistemu – S-350E, prvi put prikazanom na prošlogodišnjem vazduhoplovnom i kosmičkom salonu MAKS 2013 u Moskvi..


Vitjaz

Radi se o prvoklasnom ruskom protivavionskom raketnom sistemu srednjeg dometa. Kao i u slučaju prethodnih sistema, njegov proizvođač je moskovski koncern za razvoj i proizvodnju vojne opreme i PVO sistema “Almaz-Antej” (“Алмаз-Антей“) koji nosi ima akademika A.A. Raspletina. Glavni konstruktor sistema je vrsni mladi inženjer Ilja Isakov. Planovi za zamenu tadašnjeg sistema S-300 započeti su još 1991-1993. godine. Prvi put projekat pod oznakom ЗРКВитязь“ („Vitjaz“, vitez) pokazan je na aviosalonu MAKS 1999, kada je predstavljena bojeva maketa na šasiji kamiona tipa „Kamaz“ („КамАЗ“). Kasnije je poboljšani model raketnog sistema prikazan i na MAKS 2001. Kompleks je od počekka razvijan u smislu modernizacije sistema ЗРК С-300П / С-300ПМ.


 

projektil Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(18 strana, 2,45 MB)
download

pdf


 

 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: