Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

 Ruska ubistvena „Topola“

Jedan od najsavremenijih sistema interkontinentalnih balističkih projektila današnje Ruske armije, čiji je razvoj započet još u vreme SSSR-a. U Rusiji, sistem nosi oznaku РТ-2УТТХ ’Тополь-М’, dok ga NATO označava kao SS-27 ’Sickle B’. Bio je to prvi interkontinentalni sistem napravljen u Rusiji posle pada SSSR-a. Trenutno, ni u Rusiji a bogami ni u svetu nema mnogo boljih sistema.


topola

Uh, ti Rusi … Oznake njihovih raketa, sistema i naoružanja su do zla boga složeni. U katalozima Glavne raketno-artiljeijske uprave Ministarstva odbrane Ruske Federacije (ГРАУ) ovaj raketni kompleks nosi indeksnu oznaku 15П165 za slučaj da se rakete ispaljuju iz silosa, odn. 15П155 ako se lansiraju sa teretnog vozila-lansera. Takođe, prema oznakama Dogovora o smanjenju strateškog naoružanja (START) sistem je dobio šifru PC-12M2 (ako se ispaljuje iz silosa), odn. PC-12M1 (mobilna verzija). Pored toga, ovaj kompleks nosi i oznaku РТ-2ПМ2 „Тополь-М“ ili РТ-2УТТХ „Тополь-М“. Ovde РТ označava skraćenicu od ruskih reči „ракета твердотопливная”, što znači “raketa na čvrsto gorivo”, dok УТТХ predstavlja izraz „улучшенные тактико-технические характеристики”, tj. “poboljčane taktičko-tehničke karakteristike” Ko to odmah ne vidi da kažem da ime “Тополь“ na našem jeziku znači „topola“, vrsta lepog drveta.

 Topol M SS27

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(12 strana, 4,63 MB)
download

pdf


 

 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 23 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...