ASTRONOMIJA NA TELEFONU

Phases of the Moon

Sjajan program, sve preporuke, dao sam mu maksimalnih pet zvezdica. Ima on nekoliko bubica ali toliko sitnih da ih ne vredi pominjati.

phases-moon-logo

Phases of the Moon 
Verzija:
  2.8.5
Radi na:
iPhone, iPod touch, iPad... IOS 5.0 i Android
Veličina
70.9 MB
Cena:
0,99 dolara

U trenutku dok ovo pišem naš nebeski sused, Mesec, prolazi kroz svoju drugu četvrtinu, osvetljen je 81 %, udaljen je 405 475,29 kilometara, star je jedanaest dana, izašao je u 12 sati i 41 minut, a zaćiće sledećeg dana u četiri sata i devet minuta. Ali dok sam došao do kraja rečenice on se udaljio od nas za 26 kilometara.

Sve ovo znam jer podatke čitam u zbilja sjajnom programu Phases of the Moon. Postoje verzije za iPhone, iPad i Android. Ja ću govoriti o verziji za iPad.

Kada uključite program prikaže se Mesec sa malo pre pomenutim podacima i fazom u kojoj ste ga ostavili kada ste iz njega izalšli prošlog puta. E to mi se ne sviđa baš puno i više bih voleo da na početku uvek pokazuje aktuelnu fazu. Ali tu stvar rešava dugmence „Now“ koje se nalazi gore desno. Kada to pritisnete vidite kako iza Meseca lagano promiču zvezde (to može da se isključi). Slika Meseca je inače divna.

Slike iz programa
IMG 0285 IMG 0280
IMG 0281 IMG 0282
IMG 0266 IMG 0279

Za ranije i buduće faze imate na raspolaganju više mogućnosti. Prevlačenje prstom po ekranu ulevo vodi vas u budućnost (bar što se faza Meseca tiče), a prevlačenje udesno u prošlost. Strelica (nalazi se dole levo) pokreće faze u skokovima od po jedan dan. Desno od te strelice imate druge dve koje pomeraju fazu za svaki klik po jedan dan unapred, odnosno unazad. Imate zazim i četiri ikonice koje vas prebacuju samo na kardinalne faze: na prvu i zadnju četvrt i na pun i nov mesec. To je zgodno kada npr. želite da vidite kada je sve Mesec ove godine pun itd. Sledeće dugmence je za šerovanje, a „Calendar“ -  e to je fina stvar. Kada pritisnete to dugme pokažu se faze Meseca za ceo kalendarski mesec. Naravno i tu možete da se šetate unapred i u nazad. I bilo koju sličicu Meseca da pritisnete to automatski izaziva postavljanje Meseca na ekranu u datu fazu. Vrlo fina mogućnost.

A gore desno imate još jedan kalendar u kome po želji birate: mesec, dan i godinu. Hoćete recimo da vidite u kojoj fazi će biti Mesec 18. jula kada počinje kamp na Letenki. Ništa lakše, podesite taj  datum i – to je to. Naravno, ako izaberete datum kada je Mesec pomračen

Ovo sa izborom godine mi je odmah palo u oči. Nisam mogao da odolim te sam počeo da okrećem brojčanik unazad da vidim dokle u prošlost seže ovaj program. Dakle, tačno do 1. januara prve godine. Trebalo mi je dva minuta brzog prevlačenja po brojčaniku da to otkrijem.

Naravno, budućnost je veći izazov pa sam se dao u posao. Nakon pet minuta besomučnog klizanja prsta po ekranu došao sam -  šta mislite do koje godine? Ja sam očekivao da program računa do tri hiljadite godine, što je za moje potrebe sasvim daleka budućnoste. Zbilja, kome treba podatak o fazi nekog datuma 3250-te godine?

Ali ovaj program ide dalje od tri hiljadite godine. Ide do 31. decembra 100 000-te godine! Vau, impresivno. Zapravo, pomoću kalendara dole, možete nastaviti i dalje kretenje i ja sam išao do 100 003-će godine, kada samo morao da prekinem celu operaciju jer su mi s posla javili da će me otpustiti ako se uskoro ne pojavim u kancelariji.

Ali nije ovo sve. Sa dva prsta možete da zumirate Mesec. Kada to učinite na slici iskrsnu nazivi najmarkantnijih kratera i destinacije Apola. Sa dva prsta možete još nešto: da pomerate sliku Meseca po ekranu, a to vam treba kada Mesec zumirate.

Ceo program inače košta 0,99 dolara, što je oko 83 dinara ili litra koka-kole. Manje od bureka u svakom slučaju.

 IMG 0269 IMG 0263 

 


Još astronomije na telefonu:

SOFTVER


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...