Sonde uskladištene u Industrijsko obrtničkoj školi Pula

DSC 1384 01

Dvije sonde (HISTRION 5 i 6), tridesetak članova i suradnika direktno angažiranih na njihovim misijama u bliski svemir, partneri, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, mediji i javnost pomalo s nestrpljenjem čekaju na povoljan lansirni prozor i samo lansiranje bespilotnih letjelica u bliski svemirski prostor sa Svemirske luke „Herman Potočnik“ u Puli. Tijekom septembra uvjeti u troposferi, stratosferi i bliskom svemirskom prostoru dali su samo dvije (prerizične) poluprigode u prvom lansirnom prozoru.

Lansiranje u vremenu kada se mijenja sezonsko strujanje zračnih masa (ljeto-jesen) veoma je odgovoran i težak zadatak za ljude koji se nalaze u kontroli leta. Slijetanje, koje se računalnim modelima simulira po nekoliko dana prije lansiranja, sondi mora biti na prihvatljiv teren (kopno i more, ali ne više od par kilometara od obale) kako bi pronalazak i spašavanje HISTRIONa bilo čim sigurnije. Nemogućnost pronalaska odnosno spašavanja sondi po slijetanju značio bi gubitak veoma vrijedne opreme i eksperimenata u njima. Nenadoknadiva šteta na koju kontrola misije ne može pristati te se zbog toga mora strpljivo čekati na povoljne uvjete za siguran let.

Profil leta sondi po vertikali je i preko 30.000m a po horizontali može dostići i do dvije stotine kilometara!

Sonde HISTRION 5 i 6 početkom tjedna uskladištene su u posebnom prostoru Industrijsko obrtničke škole Pula te strpljivo čekaju na svojih „pet minuta slave“, ili možda bolje rečeno na misiju pod ekstremnim uvjetima u okružju kojime će ove bespilotne letjelice letjeti.

image 0 02

Učenici prvog A razreda (autolimari i CNC operateri) Industrijsko obrtničke škole su prije skladištenja sondi nakratko s njima otišli do pozicije sa koje budu lansirane (lansirne rampe 18 i 23) te pozirali za zajedničku fotografiju sa svojim mentorima (Basara Dragan i Tumpić Marino). U radionici škole nalaze se i drugi „rekviziti“ koje će se upotrijebiti na dan lansiranja; info panel, lansirne rampe, oznake, stolovi za sklapanje sondi.. a koji su izrađeni od strane nastavnika praktične nastave Dragana Basare i njegovih učenika.


HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike