Sonda najvjerojatnije pluta na moru ili je nasukana na obalu otoka Cresa

HISTRION 5 morski pojas 09072017

Dvije atmosferske sonde HISTRION 5 i 6 uspješno su poletjele u subotu iz Pule u bliski svemirski prostor iznad Istre i Kvarnera. HISTRION 6 je u cijelosti obavio planiranu misiju, sletjela na vodu, locirana, spašena a nekoliko minuta prije ponoći već se nalazila u laboratoriju na analizi letnih parametara i astrobioloških te medicinskih eksperimenata.

HISTRION 5 obalni pojas 09072017

Zbog nepoznatih tehničkih problema sa sondom HISTRION 5 izgubljen je radio kontakt još u ranoj fazi leta. Usprkos svim nastojanima tehničara da sa sondom stupe u radio-vezu ona još uvijek nije uspostavljena. Svakim satom mogućnost uspostave komunikacije sve je manja, energetska jedinica osigurava autonomiju sonde od 73 sata (do utorka u podne). Veći dio balona HISTRIONa 5 pronađen je u krugu od pola milje sa centralnim koordinatama na lat:44.82299 long:14.32997 (mjesto slijetanja HISTRIONa 6). Vrlo je vjerojatno da sonda pluta u akvatoriju označenom crvenim krugom ili se nalazi nasukana na zapadnu obalu otoka Cresa kao na ilustracijama u prilogu. Iz Astronomske udruge Vidulini mole sve one koji se nađu u tom dijelu akvatorija, bilo na moru ili obali, da obrate pažnju te ukoliko ugledaju/lociraju HISTRION 5 da ih obavijeste na email ili mobitel naznačen na sondi, odnosno sondu sa mora podignu na palubu i dovezu na kopno.


Astronomska udruga Vidulini dio je međunarodnog tima TEAM SYNERGY MOON koji je krajem prošle godine ušao u finale Googleova međunarodnog natjecanja Google Lunar XPrize, kao jedan od svega pet finalista novog doba svemirskih istraživanja, u ovom slučaju sa pogledom prema Mjesecu i dalje.

HISTRION - lansirnje

HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre

HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule

Srednjoškolski tim za HISTRIONe

Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir

Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...