NOVA NADA ZA PRIVATNE KOMPANIJE

Svemirski brodovi s ljudskom posadom sve donadavno bili su isključiva privilegija Rusije i SAD. Vremenom su svemirske tehnologije postale dostupnije i drugim zemljama (Kina), a posljednjih smo godina svjedoci privatnih svemirskih inicijativa, s ozbiljnim, izglednim, programima.

Jedan od njih - Excalibur Almaz temelji se na tajnim Ruskim svemirskim brodovima iz 70-tih godina prošlog stoljeća!

Svemirski brod "kapitalističkog" naziva Reusable Return Vehicles trebao je prometovati između zagonetnih Ruskih svemirskih postaja i Zemlje. Slijedom tadašnjih okolnosti RRV nikada nije u svemir ni iz svemira dopremio ljudsku posadu, no testni letovi su završili a cijeli projekt i izrađene letjelice deponirane su u dobro čuvana skladišta Mashinostroyenia u Rusiji.

Sada se cijela ta izrađena i ispitana mašinerija, u interakciji s privatnim kapitalom, nanovo budi iz desetljetnog sna i postaje izgledna varijanta za svemirski turizam. Bude li sve proteklo po planu, 2014.-2015. godine četiri desetljeća stara tehnologija mogla bi doživjeti svoju reinkarnaciju. Prvi astronauti-turisti mogli bi tada krenuti na suborbitalne letove iskušanim vojnim letjelicama!

Privatna kompanija Excalibur Almaz ima svoje urede u Houstonu i Moskvi. Uz dovoljno novaca tijekom narednih par godina "zaboravljena" ruska vojna tehnologija trebala bi postati operativna. Prema riječima voditelja te kompanije, prvi letovi Almaz svemirskoh brodova uslijediti će nakon 2013. godine. No stvar ne bi završila samo na lansiranju rakete s kapsulom i ljudskom posadom u njoj. Projekt vojne svemirske postaje Almaz iskušan je u svemiru. Tek je nedavno postalo jasno kako se Ruski program svemirskih postaja Saljut (preteča MIRa i današnjeg ISSa) suštinski razlikovao po samoj filozofiji uporabe ali i letjelica! Nekoliko svemirskih postaja Saljut zapravo su bile vojne svemirske postaje klase Almaz! Najmanje je jedna od njih bila naoružana čak i topovima za obranu od američkih projektila! Ratovi zvijezda bili su iznad naših glava još za vrijeme dok su režiseri i scenaristi muku mučili kako da na filmovima dočaraju sukobe svemirskih imperijalista!

Bilo kako bilo u ovom trenutku radi se na tehnološkoj dogradnji postojeće opreme. Uspije li Excalibur Almaz (EA) u svom naumu, neće se ograničavati samo na turističke letove. Biti će tu mjesta i za astronaute i programe drugih zemalja, edukacijske pothvate, znanstveno-istraživačke projekte privatnih i državnih kooperacija.

EA_brod_i_postaja
Računalni model svemirskog broda i svemirske postaje kompanije EA

Ondašnji testovi ove opreme odrađeni su uspješno. Nekoliko RRV letjelica imalo je čak i višestruke letove, što u prijevodu znači da bi se jedan svemirski brod mogao koristiti u nekoliko navrata i time smanjiti troškove lansiranja!

Kosmonaut Vladimir Titov, predstavnik EA konzorcija u Rusiji izjavio je kako će ovaj projekt i pokrenuti novu eru u privatnim svemirskih pothvatima, u vrlo skoro vrijeme. LeRoy Chiao, bivši NASAin astronaut potpredsjednik je EA i slaže se s svojim kolegom Titovim. Sjedište samog konzorcija je na Isle of Man, a važna predstaništva nalaze se još i u Tokyu i Los Angelesu te u Engleskoj, na svim lokacijama koja su od značaja za svemirske tehnologije.

EA_brod_skladiste

Četiri desetljeća u dobro čuvanom skladištu, kapsula za astronaute iz tajnog projekta Almaz napokon će ponjeti ljude u svemir

Cijeli sustav biti će prilagođen mogućnosti lansiranja s većeg broja aktualnih raketodroma diljem svijeta. Sve zajedno, jasno pokazuje kako je svemir sve više dostupan i pojedincima koji imaju dovoljno novaca. Hrvatska nažalost nema volje ni snage pronaći nekoliko desetaka tisuća eura za Prvi hrvatski svemirski program (www.astronautika.com ), koji bi u narednim godinama iznjedrio malu letjelicu bez posade u Zemljinoj orbiti?!

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...