Nakon šest i pol godina u orbiti

Prva kineska svemirska postaja Tiangong-1 lansirana 29. septembra 2011. dezintegrirana je u višim slojevima atmosfere ponedjeljak 02. aprila 2018., sat i petnaest minuta nakon ponoći po našem vremenu. Pojedini manji dijelovi koji su preživjeli vatreni povratak pali su u vode južnog dijela Tihog oceana bez da su pričinili ikakovu štetu ljudima ili imovini. Tijekom svoje aktivne uloge u Zemljinoj orbiti na nju su pristala dva pilotirana svemirska broda i jedan nepilotirani brod u automatskom režimu.

Od 2016. na ovamo u medijima se moglo pročitati kako je Tiangong-1 potpuno izvan kontrole Kontrole misije, no iz kineskih izvora dobijali smo i oprečne izjave. Danas je sigurno kako kinezi u zadnjim trenucima misije Tiangong-1 nisu njome mogli upravljati te je letjelica nekontrolirano ušla u svoje posljednje tjedne, dane i sate leta. Upravljana jedino gravitacijom uz „asistenciju“ svemirskog vremena i statističkom vjerojatnošću na kraju su njezini ostaci potonuli u vode Tihog oceana. Da se sudbina poigrala drugačije to se moglo dogoditi bilo gdje između 43° sjeverne i 43° južne geografske širine. Teorijski gledano dijelovi Tiangonga-1 mogli su pasti i u južne dijelove Jadrana. Dapače, proračuni putanje učinjeni svega nekoliko sati prije dezintegracije pokazivali su prolaske nad Europom. Da je kojim slučajem Tiangong-1 ostao u orbiti još samo tri kruga oko Zemlje upravo bi se to bilo i dogodilo a mi bi sa naših prostora vidjeli posljednje sekunde i raspad postaje.

tiangong 1 shenzhou 9MT
Poseta Stanici: Tiangong-1 i Shenzhou-9

Objekti u Zemljinoj niskoj orbiti kreću se brzinom od 28.000km/h (skoro osam kilometara u sekundi!) a pri takvim parametrima tamo bi trebali ostati zauvijek. Zbog djelovanja svemirskog vremena (Sunčev vjetar), rijetkih ali ipak prisutnih čestica i atoma atmosfere dolazi do njihova „sudaranja“ sa tehničkim artefaktima što ih malo po malo usporava i prevodi na nižu putanju. Svakim kilometrom niže visine leta stvar se sve više potencira i pakleni krug može se spriječiti samo korištenjem raketnih motora za podizanje visine leta. Ukoliko to nije moguće na 200-240km visine (ovisno o volumenskim gabaritima letjelice) dolazi do točke bez povratka. Gubljenje visine tada postaje ubrzano a kraj blizu. Na poslijetku, negdje oko Karmanove linije usljed velike brzine, trenja, ionizacije dolazi do konačnog raspada letjelica. Njihove ostatke u takvim situacijama noću možemo vidjeti kao sjajne zvijezde padalice.

tiangong 1 zona padaMT

Zona pada

Na našem smo portalu u više navrata pisali i davali upute kako vidjeti prolazak prve kineske svemirske postaje na zvjezdanom nebu iznad naših krajeva. Tiangong-1 pripada prvoj „plus“ generaciji svemirskih postaja. Njezina je masa bila 8.506kg, dužina 10,4m, najveći promjer 3,35m uz dva fotonaponska panela dimenzija po 3,1x10m te 15m3 prostora pod pritiskom za rad i boravak astronauta.

Svemirska stanica Tiangong-1 pala u Pacifik

Neopravdana histerija oko pada kineske orbitne stanice \'Tiangong-1\'

Tiangong -1 nije izvan kontrole?!


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...