Brajdenstajn
Novi administator NASA-e Džejms Brajdenstajn

Novi rukovodioc NASA-e Džejms Brajdenstajn (James Bridenstine) je posle aminovanja u Senatu, stupio na dužnost prvog čoveka vodeče svetske kosmičke administracije. Brajdenstajn je u sedište NASA-e u Vašingtonu stigao u društvu potpredsednika Majkla Pensa.

U kraćem obraćanju javnosti, Brajdenstajn se zahvalio predsedniku Trampu na ukazanom poverenju i, podsećajući na zasluge njegovih prethodnika, napomenuo da će uradi sve što je u njegovoj moći da, kako je rekao, "Amerika postane vodeća kosmička država". Odmah posle toga, Brajdenstajn i Pens su razgovarali sa tri američka astronauta koji se nalaze na MKS.

Od njenog osnivanje 1958, NASA je pre Brajdenstajna imala 12 administratora.

Brajdenstajn (ima samo 43 godine), koji je inače bivši republikanski kongresmen iz Oklahome, dolazi na kormilo NASA-e u jednom od najvažnijih perioda američke kosmičke administracije. Pod njegovim rukovodstvom krajem sledeće godine trebaju da otpočnu prvi letovi privatnih kosmičkih brodova sa američkim astronautima koji godinama lete u kosmos na ruskim brodovima "Sajuz". Negde u isto vreme, planirano je prvo lansiranje američke super-rakete SLS sa novim kosmičkim brodom "Orion", koji predstavljaju okosnicu svih budućih planova NASA-e vezanih za letove u duboki kosmos. Za oko šest-sedam godina, pomoću ovih sistema planirana je gradnja mesečeve orbitalne stanice (DSG), koja će koristiti za ispitivanje tehnologija kojim NASA namerava 2030-ih da krene na Mars. 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...