Srećan Praznik! NASA je zatvorena!
Preti li opasnost ISS i 'New Horizonsu'?

U petak 21. decembra 2018, NASA i ostale velike federalne agencije ostale su zatvorene zbog političkog neslaganja oko Trumpovog predloga za finansiranje pograničnog zida prema Mehiku. Trump je tražio odobrenje za $5 milijardi za zid, pa pošto su se Demokrate pobunile, on je jednostavno zatvorio – državu! Odluka Senata je odložena zbog Božića, tako da se nastali ćorsokak produžava najmanje do četvrtka 27. 12. Nasi je ovo treće zatvaranje ove godine...

N1

Možda se i ti pitaš kakve veze ima pogranični zid sa Nasinim finansijama? Odgovor je: nikakve. NASA nema nikakve veze sa zidom, pograničnom sigurnošću, ili Ministarstvom za državnu sigurnost. Ipak, pošto je Trump od prošle nedelje praktično zatvorio čitavu državu (ostavio je da rade samo najpotrebnije kompanije, kao što su one za hranu, grejanje, funkcionisanje države i sl.), otprilike 14.500 radnih ljudi i žena u Nasi poslato je kući bez plate, dok će preostalih 3000 koji se smatraju 'bitnim' za firmu i kompanijin hardver nastaviti sa radom ili će ostati 'dostupni na poziv' – ali takođe bez plate.

NASA se nalazi među državnim agencijama od kojih Kongres očekuje da podrže predlog o raspodeli sredstavau fiskalnoj 2019. godini. Ostale agencije su ministarstva za odbranu, za energetiku, zdravstvo i ratne veterane. Ovo delimično zatvaranje vlade je odluka koja je pogodila preko 800.000 državnih radnika i usporila mnoge servise. NASA se našla u velikom problemu jer je zajedno sa preostalim agencijama svrstana uz Ministarstvo za državnu sigurnost i tako se našla u epicentru političke borbe. 

Radovi u vezi sa ISS će se nastaviti bez problema (jer o tome brine vojska), kao planirani prolet 'New Horizonsa' pored 2014 MU69– mada Nasin tim za odnose sa javnošću neće biti prisutan. Ipak, Džons Hopkinsova Laboratorija za mlazni pogon JPL, koja za Nasu rukovodi 'New Horizonsom, nastaviće da pokriva vesti i obaveštava o misiji. U vreme prethodne obustave rada, Caltec, koji preko JPL-a radi za Nasu, 

NASA će nastaviti da komunicira u upravlja sa bespilotnim kosmičkim letilicama. Verovatno će ispaštati naučna planiranja i operacije jer neće učestvovati državni naučnici, a ostaje nejasno koliko dugo će redovno poslovanje moći da se nastavi ako se obustava rada nastavi.

Misije koje su u razvoju (kao što su 'Mars 2020' ili 'James Webb Telescope') moći će da se nastave ali samo ako ih budu vodili izvođači. Ti izvođači (uključijući JPL) imaju određene gotovinske rezerve i nastaviće dokle imaju keša ili ne dođu do neke kontrolne tačke koja zahteva Nasino odobrenje. Za vreme poslednje slične situacije, Caltech, koji preki JPL-a sarađuje s Nasom, morao je da privremeno uloži svoj keš da bi se nastavilo s radom jer su banke bile zatvorene i Nasa je ostala bez para. I ovog puta sve će da zavisi koliko dugo će se Demokrate prepucavati sa Trumplom.

Gledajući dalje od ličnih poremećaja, poteškoća i stresa uzrokovanog nedostatkom para tokom najvećeg praznika u godini, ukupan uticaj na kosmičku agenciju bi mogao da bude miinimalan pod uslovom da se nađe rešenje do Nove godine (koliko pratim, nova odluka Kongresa, sa novim uslovima obeju strana, čeka se sutra ili u petak). Generalno, nikada nije bilo previše aktivnosti u agenciji pred novogodišnje prazine ('New Horizons' je izuzetak). Ali ako se ova zatvaranja nastave, bojim se da će sve više i više zaposlenih u Nasi da se upita zbog čega da trpe sve to i počeće da napuštaju posao i traže uhlebljenje kod privatnika. Zna se da NASA može brzo da se vrati na posao, ali koliko dugo će najbolji i najpametniji želeti da rade u agenciji koja tako lako ulazi u političku vatru.

n2

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...