2018. je bila rekordna po pitanju lansiranja zahvaljujući Kini i 'SpaceX'.

Zapravo, možemo reći da to bila godina Kine i 'SpaceX', ali iz različitih razloga. U svetu je 2018. izvedeno ukupno 114 orbitnih lansiranja, što je u velikom kontrastu sa 90 prošle godine. Da bi pronašli tako visoke brojeve trebali bi da se vratimo u godine prvog Hladnog rata. Pored ostalog, skok je napravila Kina sa 39 lansiranja, daleko iznad 18 misija prošle godine, čime je rangirana kao vodeća zemlja po aktivnostima u kosmosu. U 2018. je takođe konstatovan komercijalni debakl ruskih raketa zbog 'SpaceX-a'. Rusija je napravila samo 20 raketa, od čega je 16 bilo iz porodice 'Sojuz'. SA je zauzela drugo mesto sa 31 raketom, od čega je 'SpaceX' napravio 21. 

kp1

Kosmička lansiranja u 2018. po zemljama. Lansiranja 'Sojuza' iz Francuske Gijane je uračunato Rusiji. Lansiranje rakete 'Elektron' je uračunata Zelandu, mada je kompanija iz SAD.

Uprkos velikog broja lansiranja, bilo je samo 3 neuspeha. Najviše pažnje je izazvao kvar rakete 'Sojuz-FG' sa brodom 'Sojuz MS-10', iako se posada spasila bez problema. Takođe treba dodati i kvar kineske male rakete 'Zhuque' i delimičan kvar 'Ariane 5 ECA'.

kp2

kp3

Neuspelo lansiranje i uspešan povratak na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...