Umjesto u svemiru završio na spomeniku

Zasigurno se (ne)sjećate oktobra prošle godine kada su ruski astronaut Alexey Ovcinjin i američki astronaut Nick Hague preživjeli u Soyuzu MS-10 nakon otkaza rakete nosača tijekom početne faze leta u svemir. Život astronauta bio je na tanašnoj niti, po prvi puta u posljednjih nekoliko desetljeća. 

Nakon lansiranja, u trenutku odvajanja bočnih raketnih blokova, jedan od njih četvero nije se ispravno odvojio te je došlo do udara u drugi stupanj rakete Soyuz-FG. Sigurnosni sustav prepoznao je opasnu situaciju te u povoljnom trenutku dolazi do „čupanja“ kapsule s astronautima od rakete i njihovo prizemljenje. Sve je ovo proteklo po scenariju za slučaj takve opasnosti. Astronauti su preživjeli a nešto kasnije (mart ove godine) i ponovo poletjeli u svemir te boravili na ISSu. 

soyuzMS10 spomenik 1

Spašena kapsula Soyuza MS-10 dobila je svoje mjesto u Moskvi ispred sjedišta Roskosmosa. Kompleks kojeg čini granitna skulptura, Soyuz MS-10 i dijelovi opreme uz info ploču svečano je otvoren 02.12.2019. Svečanosti su pored uzvanika i gostiju prisustvovali oba učesnika događaja (Ovcinjin i Hague) te im je od strane direktora Roskosmosa D. Rogozina uručeno odlikovanje (Orden za hrabrost, rusko državno priznanje za nesebičan podvig, nagrada za prisebnost i doprinos u spašavanju posade svemirskog broda).

soyuzMS10 spomenik 2

Ovaj spomenik podsjetnik je na sve one inženjere, tehničare, postupke i testiranja o kojima ćemo jako rijetko i jako malo (ako uopće) čitati ili gledati. Podsjetnik je to na svu silu postupaka, alata, opreme i tko zna čega sve još za koje se svi nadaju da nikada neće biti upotrijebljeni za svrhu kojoj su namijenjeni. Puno vremena, puno znanja, puno novaca uloženo u nešto za što se nadamo da nam nikada neće trebati?! Ovog puta svi su se ti napori iskazali i spasili život dvojici astronauta. Koje li ironije, baš ljutim protivnicima na bojnom polju Zemlja. Rusu i amerikancu na putu ka svemiru..


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...