Maglina Laguna, Lagoon Nebula, M 8

Skoro smo dobili novu CCD kameru Atik One 9.0 i odgovarajuće filtere za nju pa smo posle dužeg vremena pokušavanja i učenja uspeli da odradimo (konačno) jednu dobru fotografiju.

Slika je napravljena na našoj novoj lokaciji u selu German na severoistoku Makedonije. Na slici je maglina Laguna (M8), a slikano se sa sledećim filterima i ekspozicijama:

Ha - 9 x 10 min
S II - 8 x 10 min
O III - 7 x 10 min

Ovaj niz filtera je poznat i kao Hablova paleta.

Slikano je na teleskopu Takahashi FQS 102mm f-5.

Slikao i kompletno obradio u PI: Goran Petrov.

Pozdrav iz Skoplja

 Maglina Laguna,

M8 SAD 690

Ista fotografija u drugim veličinama

lagunaMaglina Laguna (M 8, NGC 6523, Sharpliess 25) je divovski međuzvezdani oblak, područje H II *, u sazvežđu Sagittarius (Strelac). Po tipu ovaj oblak je klasifikovan kao emisiona maglina **.

Laguna je zabeležena više puta u 18. veku. Šarl Mesije ju je u svoj katalog, pod rednim brojem 8, stavio 23. maja 1764. godine.

Od nas Laguna je udaljena nešto preko 4000 svetlosnih godina, a njena magnituda iznosi 5,20 što je čini pogodnom za amaterska osmatranja. Zbog svog atraktivnog izgleda nezaobilazna je meta astrofotografa.

* H II područje je ogroman oblak jonizovanog gasa, male gustine u kojem nastaju nove zvezde. Oznaka H dolazi od hydrogena, tj. vodonika, a II označava da se radi o molekularnom vodoniku (H2), za razliku od H I što je oznaka za područje neutralnog atomskog vodonika

** Emisiona maglina je oblak gasa, pretežno vodonika, koga osvetljavaju zvezde, uglavnom vrlo tople, O i B tipa. UV zračenje tih zvezda pobuđuje atome u maglini koji zatim emituju vidljivu svetlost.

Pošto su ovi oblaci ispunjeni pretežnbo vodonikom, svetlost koju emituju je crvene boje (sprektralna linija vodonika; kiseonik daje zelenu boju itd.) 

 

Author: Radan Mitrović