fotoaparatB

Snažan vjetar koji prolazi kroz kosti i zidove

Bura je iznimno hladan i jak vjetar specifičan za sjeverzapadno Jadransko područje. Puše iz smjera kopna prema moru (sjeveroistoka). Nepredvidljiv vjetar koji na mahove redovito dostiže brzine od preko 150 km/h, nerijetko i preko 200 km/h nastaje pri dinamičkom zagrijavanju zraka pri njegovom spuštanju sa planina prema moru što spriječava kondenzaciju vodene pare te otuda svojstvo suhoće zraka.

Zanimljiva osobina bure je da traje danima (dva/tri pa do sedam/osam dana u komadu) sa dva dnevna maksimuma i minimuma jačine. Primarni maksimum jačine nastupa navečer oko 21 h a sekundarni maksimum je oko 07 h izjutra. Snaga vjetra smiruje se oko 14 h (primarni minimum) te u noći oko 02 h kad nastupa sekundarni minimum.

Razlikujemo dvije osnovne vrste bura: anticiklonalnu i ciklonalnu. U prvom je slučaju vrijeme izrazito vedro a u drugom tmurno i uz nerijetke padaline, otud i naziv „škura bura“.

Najveća kod nas ikad zabilježena brzina bure na mah od nevjerojatnih 304 km/h izmjerena je krajem decembra 2003. od čvorišta Sv. Rok do čvorišta Posedarje na autocesti A1, no taj se podatak ne smatra službenim obzirom da instrumenti nisu bili baždareni za takve brzine vjetra.

Oborena stabla, prevrnuti kontejneri, zabrane prometovanja, redovna su posljedica svake bure. Vjetar doslovce „prolazi“ kroz prozore i zidove slabije izoliranih zgrada, jezivi zvukovi šištanja vjetra koji se čuju za vrijeme bure poput „terminatora“ isušuju svaki tračak vlage..

Nakon bure nastupa vedro i sunčano vrijeme. Vidljivost i bistrina atmosfere nakon bure iznimno je dobra. Redovna je pojava da sa obala Istre vidimo Alpe koje se pomalo nestvarno uzdižu "iz mora. Svježi, planinski zrak koji nam ostaje nakon bure obogaćen je ioniziranim česticama soli i joda te dokazano djeluje povoljno na naš organizam.

Iako je bura poželjna i neizbježna prirodna pojava valja nam se toplo obući i ne bez potrebe izlaziti direktno na vjetrometinu iznimno hladnog i jakog vjetra. U takvim situacijama potencijalno je opasna za zdravlje, naročito ljudima koji nisu potpuno zdravi. Naši stariji pričaju kako svake godine moramo preživjeti četiri „napadaja bure“, držite se dalje od vjetra, upravo izdržavamo prvi od ta četiri napada.

 

     

bura aleksandar gospic crometeo photo contest 2014

Aleksandar Gospić, 31.12.2014., Crometeo Photo Contest

 

Još od Marina

Vidulini Observatory pod snjegom

Posljednji dan 2016

Igre oblaka

Predzadnje ovogodisnje svitanje..

Igre oblaka

Mraz i minus dva stupnja C na Vidulini Observatory

Sumrak posljednje nedjelje oktobra

Mjesec i zviježđe Orion prije svitanja

Neradni dan na Vidulini Observatory

Sve stoji, kretanja nema

Sunčev halo

Konjunkcija Mjeseca, Venere i Saturna

Konjunkcija Venere i Jupitera - iz Istre

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije