heic1805a

Ovu nebesku šaru snimio je Svemirski teleskop Habl. Ona prikazuje dve spiralne galaksije koje jure jedna ka drugoj i njihov sudar je neumitan. Već su izobličene pod dejstvom međusobne gravitacije, izuvijane su i njihova pređašnja struktura se gotovo sasvim izgubila. Od na su udaljene 350 miliona svetlosnih godina.

Ako računamo po kosmičkim merilima protoka vremena galaksije će se uskoro spojiti, ali dok ovo posmatramo njihova jezgra su još uvek daleko jedno od drugog mada je sudar spoljnih delova obe galaksije zapravo već započeo. Gravitacija je već uspela da izvuče pramenove gasa, prašine pa i čitava zvezdana jata iz gornje galaksije. Plave pege na slici pokazuju rađanje novih zvezda jer su se uskomešane čestice prašine i gasa već slepile u ogromne kugle. Snažni unutrašnji pritisci izazvali su nuklearne reakcije i iz njih je potekla svetlost. Upalile su se i postale mlade zvezde.

art256 mapa

Inače, obe galaksije se nalaza u sazvežđu Cetus.

Obe galaksije su poznate pod oznakom Arp 256. To je oznaka iz kataloga američkog astronoma Haltona Arpa, koji je snimao galaksije neobičnog izgleda kako bi pomogao astronomima u izučavanju procesa razvoja ovih gigantskih nebeskih objekata.

Vrlo čudne galaksije!


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije