eurekalogo 150x150Posle dužeg vremena, a sve u sklopu priprema za predstojeće Perseide okupili smo se u dvorištu Stefana Anđelkovića kako bi malo fotografisali planete. To je bila odlična prilika da malo vežbamo rad na CCD kamerici koja je odlična za snimanje planeta i noćnog neba, ali i da se obavez završne pripreme u okviru Eureka tima za Perseide i druge važne projektne aktivnosti do kraja godine.

Veče je počelo montažom teleskopa oko 21 sat i prvo što smo posmatrali bila je Venera. Zaista je odlično izgledala. Nakon toga smo se okrenuli ka Jupiteru, prvoj planeti u nizu koju smo planirali da fotografišemo. Za ovo veče koristili smo EQ3 motorizovanu montažu, Maksutov 127/1500 koji smo dobili kao donaciju od Srpske Naučne televizije i CCD kameru ZWO ASI120MM koju smo nabavili preko Superste projekta “Nebo je granica”. Prvo smo planetu snimali bez korišćenja barlovog sočica i zaista je odličan rezultat dobijen. Odlično su se na snimku videla tri njegova satelita i sami pojasevi u atmosferi. Kamerica je monohromatska, a nažalost još nismo kupili filtere tako da imamo samo crno bele snimke. Snimak smo obradili odmah u Registax 6 programu i evo rezultat koji smo dobili.

jupiter crop

Pokušali smo Jupiter da snimimo i sa Barlovim sočivom, ali nažalost atmosfera nije bila baš najbolja, a i sama lokacija nam nije pružila priliku da najbolje useverimo teleskop tako da je sve završeno samo na snimku. Pokušaćemo da obradimo snimak narednih dana, ali nismo baš zadovoljni kvalitetom.

saturn crop

Nakon Jupitera na red je došao Saturn, Gospodar prstenova. Bili smo zaista oduševljeni kada smo kroz Barlovo sočivo i okular od 9mm pogledali Saturn. Bio je fantastičan. Odmah smo postavili kamericu i krenuli sa snimanjem po istoj proceduri kao za Jupiter. Snimak je odličan bez Barlovog, ali sa Barlovim nažalost nije dao baš najbolje rezultate. Nakon obrade snimka ovo smo dobili.

mars3

mars4

Na kraju je na red došao i Mars koji se nalazi u opoziciji i sad je idealna prilika da se snimi. Istu smo proceduru sproveli i za snimanje Marsa, ali ovog puta snimak sa Barlovim sočivom je bio mnogo bolji nego za prethodne dve planete tako da možete videti rezultat obrade koji smo dobili sa i bez Barlovog sočiva.

Šteta što još uvek nismo nabavili filtere inače bi sad fotografije zaista bile odlične. U svakom slučaju zahvalni smo Teleskop centru na saradnji koju imamo godinama unazad, jer bez njihove pomoći ne bi došli u posed ovoj opremi koju sada imamo. ZWO ASI 120MM je kamerica koja ima i riblje oko sočivo tako da može da snima i nebo širine 120 stepeni. Postavili smo i to sočivo na kamericu i napraivli nekoliko “selfija” za uspomenu na predivno veče na Bagdali kad smo snimili tri planete. Sa same fotografije videćete drveće iznad nas i to je razlog zašto nismo uspeli da useverimo teleskop kako treba, ali je bitno da jugoistog, jug i jugozapad su bili čisti za snimanje. Sve ostale fotografije od te večeri možete videti u našem albumu, a sve vas očekujemo na Bagdali u subotu i nedelju na posmatranje Perseida od 21h.

ASICAP 2018 08 05 22 13 44 871


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije