O zastavama nekoliko intereseantnih podataka iz Vikipedije:

Zastava (barjak, steg) je parče tkanine, veće ili manje, obično pravougaonog oblika i višebojno, koje se nalazi okačeno na jarbolu ili drugom pogodnom držaču. Zastava služi za svrhu identifikacije ili signalizacije. Uobičajeno je da zastave imaju jednu od kraćih strana zakačenu za jarbol i da se vijore horizontalno, iako je moguće i drugačije.

Zastava kvadratnog oblika naziva se barjak.

Istorija zastava počinje od vremena Rimljana, koji su zastave (vexillum) koristili za identifikaciju legija. Kasniji razvoj je uglavnom vezan za grbove, pa su tako srednjovekovne zastave uglavnom bile prikazi grbova određenog vladara ili feudalca.

Danas su zastave u širokoj upotrebi, bilo kao zvanične (državne, regionalne, opštinske, vojne), nezvanične (sportski klubovi, navijači, političke stranke) ili kao sredstvo signalizacije na moru (pomorske zastave). Svaka država danas ima državnu zastavu. Do 2011. godine, Libija je bila jedina država na svetu koja je imala potpuno jednobojnu zastavu.

Nauka koja proučava zastave naziva se veksilologija.

A o Mesecu imate ovde i ovde itd. Znate li koji avion je najveći na svetu?

LjubomirPavkovic-MapleLeafMoon866

Autor ove fotografije je Ljubomir Pavković. On kaže: "Već 4 meseca se dovumim između 2 verzije i na kraju ovu šaljem. Sličnu fotku je sada obajvio Nedeljko, pa me je malo preduhitrio, :-)


Od istog autora:

Kometa Panstarrs - fotografije


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije