Pošto je dan bio lep i sunčan odlučio sam da se prošetam sa lepšom polovinom po prirodi. Izbor je pao na nezahtevnu stazu u okolini Rtnja koja vodi od magistrale, tj skretanja za selo Krivi Vir prema ruševinama manastira Lapušnja. Prizori pred nama su otkrivali rano proleće koje u kombinaciji sa malim kumulusima prosto mame na fotografisanje.

l8w

Sam manastir je smešten u maloj dolini i udaljen je par kilometara od glavnog puta. Nakon što smo prešli preko potoka pred nama su se ukazale ruševine kupole koja je stradala u austro-turskim ratovima. Ostaci nekadašnjeg sedišta episkopa su danas konzervirani, bar tako kažu – ali je objekat evidentno u dosta lošem stanju.

l4w

Nakon kraćeg zadržavanja krenuli smo nazad ali na prvom brdu iznad doline okrenuo sam se ka Rtnju i video redak prizor: skoro pun Mesec izlazi tačno iznad grebena. Nisam ovo očekivao ni planirao, pa je žurba eksplodirala – trebalo je postaviti tripod, montirati glavu, daljinski okidač i prvi objektiv koji se nađe, dok ne prođe ova scena. Pa onda podešenja, prvo i osnovno mirror lock, zatim blenda i na kraju fokus ručno podešen na Mesecu. Prvo je to snimljeno objektivom Tamron 17-50 na 42mm:

l1w

Zatim je sledio teleobjektiv, evo pogleda na 80mm i 200mm:

l2w

l3w

Kod ovakvih snimanja jako je bitno da koristite opciju mirror lock on kao i daljinski okidač. Time se vibracije koje proizvodi mehanizam ogledala kod DSLR-a smanjuju na minimum. To se možda i ne čini preterano bitnim ali na većim žižnim daljinama, kao i prilikom snimanja teleskopom ovo postaje itekako bitno.

Pogled sa brda na prelepu dolinu gde su smeštene ruševine manastira, u samom desnom uglu vide se ostaci kupole.

l5bww

Zraci zalazećeg Sunca su obasjavali vrhove planine i to je bila idealna prilika za snimanje. Takođe, ako hoćete Mesec da uklopite u svoje pejzaže najbolje vreme za tako nešto je 2-3 dana pre punog Meseca: tad on izlazi par sati pre zalaska Sunca, upravo u vreme kad je svetlost idealna za fotografisanje prirode.

livada

I posle zalaska Mesec i oblak su nam priredili za kraj baroknu predstavu, kao predlog da se još nekad vratimo i obiđemo ova pitoma brda.

l7w


Od istog autora:

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije