M 31 DEEP


Forca-Canapine

Ova fotografija M31 (dole) je prva iz serije snimljenih na Forca Kanapini (Italija, na karti desno) tokom punog Meseca u avgustu. Ono što prvo pada u oči jeste znatna dubina fotografije budući da je korišćen Pentax SDUF II sa svojim relativno skromnim F400 mm i d100 mm. Ako se uzme u obzir krajnja vizuelna magnituda (puni Mesec), iznenađuje bogatstvo detalja koje ide sve do krajnjih spiralnih krakova uključujuci satelitsku galaksiju NGC 205 sa njenom propagacijom u smeru severozapad/jugoistok.

Tokom noći je duvao jak vetar koji je doprineo izuzetnoj transparetnosti ne utičuci previše na Setup (Losmandy GM 2000 + Pentax). Samo mapiranje snimljenog materijala zahtevaće dosta vremena, ponajviše zbog obilja registrovanih objekata.

Danilo Pivato
Rim, Italija
Beyond the Moon

m31 sduf L

Veća fotografija: 1600 x 1079 px

m31 sduf L det
Detalj sa gornje fotografije u punoj veličini

 
 
Od istog autora:

Izlazak Sunca po mesečini

Kratko putovanje do M13

M2 + SN 2014J

Astronomski sat u Pragu

Alpi i jezero Garda

Zeleni zrak nad Suncem

Pomračenje Meseca 2007

45/P Honda-Mrkos-Pajdusakova, Surla i NGC 7380

Supernova u M 101

IC 1396

Estetika neba (1):

winter_solstice.jpe (96696 bytes)

Estetika neba (2):

Globular cluster M13

Cono & Rosette nebula

NGC 4438 & Co."The Eyes": galassia in Virgo-Cluster

Cono & Rosette Nebula

M14

2007.

17/P Holmes

Područje Gamma Cygni

Zeleni zrak nad Suncem

Zeleni zrak nad Suncem

Pomračenje Meseca

Okultacija Saturna Mesecom

Cono & Rosette nebula

2006.

C/2006 M4 (SWAN)


ČM82-149lanak o M82:

Cigara

Supernova SN2014j u galaksiji M82

Na toj slici postavio sam žutu liniju između Merkura i tačke desno. Ako se to rastojanje promeni do poslednjeg snimka, znači u pitanju je telo koje se brzo kreće. Tu istu liniju paralelno prenosim i na sliku 3b i da – vidi se da se desna tačka dosta pomerila. Ali, i Merkur se brzo kreće oko Sunca, a i nebeski svod je zakrivljen, hm… nisam baš sasvim siguran da li sam dobro uradio merenje. Zato na prvoj slici gde sam snimio i Saturn, to je slika 2c, postavljam novu, zelenu liniju između Merkura i Saturna. Tu istu liniju prenosim na poslednju sliku 3b i vidim da je stvarno došlo do promene položaja.

Setim se: Saturn se kreće sporije od Merkura, smatraću da se on nije pomerio, hajde da mi on predstavlja zvezdu nekretnicu. Na slikama 2c i 3b postavljam još jednu, plavu liniju između Saturna i tačke desno i opet je vidljivo da se sporna desna tačka pomerila i to tačno u pravcu Sunca (crne strelice) – dakle to je kometa ISON. Ako sam pogrešio, neka me čitaoci AM isprave.

Slika 1a je u originalu jako tamna jer je to prva slika koju sam snimio u mrklom mraku i to napamet u predviđeni deo neba, pa je naknadno jako posvetljenja u računaru i zato ima tako izraženi šum. I slika 2a je prilično tamna, pa dajem i uvećanu verziju 2b na kojoj se bolje uočavaju tačkice.

Za ljubitelje astronomije, najbolja slika je ona potpisana, bez rednog broja, pa posle svih pomoćnih i dobro “išaranih” slika, tu ostavljam za uživanje.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije