Tamne magline su difuzione magline koje se sastoje od međuzvezdane prašine (submikronske čestice) različi¬tog molekulstkog sastava, a primećuju se jer zaklanjaju vidljivu svetlost zvezda ili drugih sjajnih objekata koji se nalaze iza njih. Nazivaju se i apsorpcione magline a ste¬pen apsorpcije zavisi od talasne dužine elektromagnet¬nog zračenja — jača je apsorpcija kraćih talasnih dužina (a propuštaju infracrveno zračenje i radio-talase). Osim što blokiraju svetlost drugih objekata, tamne magline imaju jako malo svog zračenja jer su među najhladnijim objektima u svemiru, sa temperaturom od svega 10K. Zbog tako niske temperature, kao i zato što se sastoje dominantno od molekularnog vodonika, 99% mase tamnog oblaka nije dostupno direktnim posmatranjima.

Tamne magline se „vide" zahvaljujući tome što zaklanja¬ju svetlost drugih objekata. Tako je moguće videti tamne magline koje zaklanjaju svetlost Mlečnog puta, ali i drugih galaksija koje se vide „s boka" (galaksija Androm¬eda, NGC 891). Jedna od najpoznatijih tamnih maglina je maglina Konjska glava, koja zaklanja deo emisione magline IC 434.

To što mi neki oblak međuzvezdane prašine vidimo kao tamnu maglinu, ne znači da suprotan kraj oblaka neće biti osvetljen zvezdama, pa će se videti kao emisiona maglina (ako ga osvetljavaju vrele zvezde sposobne da ga jonizuju) ili kao refleksiona maglina (ako ga osvetl¬javaju zvezde koje ne mogu da ga jonizuju već oblak samo odbija njihovu svetlost).

Iz Vikipedije

Zlatko Orbanić

Tri Barnardove tamne magline

barnardove-magline

Ova fotografija bez teksta u više veličina

<< Edvard Emerson Barnard

Evo još nekih Zlatkovih fotografija:

"Moon Nebula"

Bijeli patuljak? Moguće, moguće

Mesec i Aldebaran

Konjunkcija planeta

..htio sam s vama podijeliti jednu fotografiju od danas kad sam uslikao konjunkciju planeta, gdje sam jedva uspio uloviti i Merkur na fotografiji

Tranzit Venere - Istra 

Konjunkcija Meseca i Venere  

Zapadna maglina Veil

NGC 457 - Sova

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije