Jaka eksplozija na Suncu pogodila je Mars 11. septembra 2017. i izazvala globalnu auroru, više od 25 puta svetliju od bilo koje ranije viđene od strane orbitera MAVEN-a, koji od 2014. godine proučava interakciju Marsove atmosfere sa solarnim vetrom. 

Energetske čestice iz velike sunčeve oluje u septembru 2017. godine detektovane su na NASA-inom Marsovom orbiteru MAVEN-u i roveru Kjuriositijju na površini. Ove misije su dizajnirane da proučavaju upravo ovakav tip događaja. Detektor radijacije je još na putu do Marsa, 2011/12. pratio nivo zračenja unutar svemirske letelice koja je nosila Kjuriositi i prati zračenje na površini crvene planete već više od pet godina.

Udar solarnog vetra proizveo je nivo zračenja na površini više nego dvostruko veće nego što je prethodno merio detektor radijacije rovera Kjuriositi. Visoka očitavanja trajala su više od dva dana.

ezgif 3 e84e0bf721 
Animacija pokazuje pojavu aurore na Marsu tokom oluje na Suncu. Ultraljubičasto svetlo je 12. i 13. septembra 2017. godine, snimio ultravioletni spektrograf NASA-inog Marsovog orbitera MAVEN.

Čudno je da se ova aurora, do sada najveća viđena na površini, dogodila tokom tihog perioda solarne aktivnosti u 11-godišnjem sunčevom ciklusu. Pojava je zapažena i na Zemlji, iako je Zemlja bila na suprotnoj strani Sunca od Marsa.

Ovo će poboljšati razumijevanje uticaja solarnih događaja na okolinu Marsa, od vrha atmosfere do površine. Nalazi povećavaju razumevanje uticaja zračenja na eventualnu životnu sredinu na Marsu, što je ključni cilj misije Kjuriositi. NASA koristi ova otkrića za planiranje bezbednosti misija ljudskih posada na Marsu. Visoko energetski sunčani događaji mogu znatno povećati zračenje na površinu Marsa. Povećano zračenje stupa u interakciju sa atmosferom,  proizvodi dodatne, sekundarne čestice, koje treba upoznati kako bi se osigurala sigurnost budućih istraživača.

pia21855 16

Sunce neprekidno emituje naelektrisane čestice, uglavnom elektrone i protone. Povremeno se pojavljuju erupcije u vidu izbačaja koronalne mase, sa većom gustinom, energijom i brzinom izbačenih čestica. Ovi događaji variraju u jačini. Snažniji izazivaju aurore na Zemlji, a vrlo jake mogu ometati komunikacije.

Na Marsu jake solarne oluje u interakciji sa atmosferom mogu da izazovu aurore i osvetle celu planetu u ultraljubičastom svetlu. Mars nema jako magnetsko polje poput Zemlje da koncentriše auroru u blizini polarnih područja. Energetske čestice sa Sunca mogu biti apsorbovane od strane gornje atmosfere, povećavajući njenu temperaturu i uzrokuju odliv vazdušnog omotača. Predpostavlja se da su ovakve oluje u prošlosti možda uklonile veliki deo atmosfere Marsa što je izazvalo velike promene na planeti.

Događaj je detektovan i na NASA-inim orbiterima Mars Odyssey i Mars Reconnaissance i ESA-inom orbiteru Mars Express.

Izvor:  Mars Curiosity

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...