15.8.2023. 

Zapravo priča o predstojećem sudaru Mlačnog puta sa M31 je vrlo stara, ali ona se stalno dopunjava novim podacima. Evo rezimea.

U lokalnoj grupi galaksija, koju čine pedesetak, uglavnom patuljastih članova, postoje dva giganta. To su naš Mlečni put i M31, galaksija poznata i pod nazivom Velika galaksija u Andromedi (ili jednostavno Andromeda kad je jasno o čemu se govori), a taj naziv dolazi od sazvežđa u kome se ona nalazi. Andromedina galaksija je veća od naše, mada po podacima nedavno objavljenim njena masa nije toliko velika koliko se do sada verovalo. Po masi Mlečni put i M31 su skoro iste. U svakom slučaju obe galaksije dominiraju Lokalnim jatom.

MW M31Umetnički prikaz približavanja Andromedine galaksije Mlečnom putu za 3,75 milijardi godina. obe galaksije će biti toliko blizu da će prekriti noćno nebo //NASA/ESA/Z. Levay/R. van der Marel/T. Hallas/A. Melliger

Sve galaksije se, naravno, udaljavaju jedna od druge, ali u okviru jednog jata galaksija međusobna gravitacija je dominantna i tako narušava trend u kosmosu, pa nam se M31 zapravo približava. Juri ka nama (i obrnuto) brzinom od 110 kilometara u sekundi! Skoro deset miliona kilometara dnevno i sudar je neizbežan. Ali rastojanje između Mlečnog puta i M31 iznosi 2,5 miliona svetlosnih godina pa će do sudara potrajati. Koliko? Pa, oko četiri milijarde godina. Ali, to će biti samo početak.

ShemaSudaraŠematski prikaz spajanja Mlečnog puta i Andromede, a tu je i Triangulum. //NASA/ESA/STScI/A.Felid/R. van der Marel

Galaktički sudari nisu dramatični jer u njima galaksije samo prolaze jedna kroz drugu i postoje ekstremno mala šanse da do sudara nekih zvezda dođe. Andromedina galaksija ima oko trilion zvezda (1012), a naša oko 300 milijardi (manje – više), ali zvezde u galaksijama su toliko udaljenje jedna od drugih, a prostor koji galaksije zauzimaju je toliko velik (po više stotina hiljada svetlosnih godina) da zvezde samo prolaze jadna pored drugih na ogromnim rastojanjima. Međutim, posledica će ipak biti. Obe galaksije su danas spiralne, a nakon sudara spojiće se u jednu masivnu, gigantsku eliptičnu. Izgubiće se njihove spirale i zvezde izmešati. Ali ne odmah. Obe galaksije će prvo proći jedna kroz drugu da bi ih gravitacija ponovo vratila na put sudara. To će potrajati sledeće dve milijarde godina.  

Odmah da dodamo, u to vreme Sunce će, po zakonima svoje evolucije, već odavno biti crveni džin koji će progutati sve planete do Zemlje. Naduće se toliko da će zahvatiti prostor do naše planete. Nije još sasvim jasno da li će tada i Zemlja biti progutana, ali ono što je izvesno, ona će biti prevrela, sparušena, bez kapi vode i na njoj života neće biti.

Mnoge zvezde će biti izbačene u međugalaktički prostor, a naš solarni sistem, tj. ono što će u međuvremenu od njega ostati, naći će se u novoj oblasti spojene galaksije daleko od njenog centra (sada se nalazi na oko polovini puta od ruba do centra Mlečnog puta).

Vratimo se sudaru. Obe galaksije u svojim jezgrima imaju po jednu supermasivnu crnu rupu. Obe crne rupe u ovom sudaru prići će jedna drugoj i u prvo vreme će po spirali početi da se približavaju sve dok se konačno ne spoje u divljem sudaru. Taj događaj će širom vasione poslati snažne gravitacione talase koji će prožeti čitavu strukturu prostor-vremana vasione.

U čitav događaj će su na neki način uključiti još jedna galaksija, treća po veličini u Lokalnom jatu. To je galaksije Tiangulum ili M33. Nakon spajanja Mlečnog puta i M 31 Triangulim će jedno vreme orbitirati oko nove, spojene galaksije i postati njena satelitska galaksija da bi pre ili kasnije i ona bila progutana.

M31 MWcollisionSudar galaksija kako se očekuje da bude na noćnom nebu redom od gore s leva na desno: današnje vreme; nakon 2 milijarde godina, zatim za 3,75 milijardi godina; 3,85 milijadri godine; 3,9 milijardi godina; 4 milijardi godina; 5,1 milijardi; i za 7 milijardi godina od danas. //NASA/ESA/Z. Levay/R. van der Marel/T. Hallas/A. Melliger


Animacija sudara Mlečnog puta sa M31

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...