milky-way

Astronom Axel Mellinger s Central Michigan University (SAD) proputovao je 40.000 km i potrošio gotovo dvije pune godine na tisuće i tisuće astrofotografija noćnog neba iznad naših glava. Konačni rezultat je kompozitna fotografija rezolucije 648 megapixela sastavljena od 3000 izabranih pojedinačnih snimki, javno dostupna putem interneta i kao interaktivni materijal (http://home.arcor.de/axel.mellinger/ ).

Južna afrika, Texas, Michigan neka su od mjesta na kojima je snimao dijelove mozaika na desetke gigabajta "teške" finalne fotografije.

Panoramska fotografija svega što se nalazi iznad naših glava obuhvaća Mliječni put s nebrojenim zvijezdama. Neke od njih su 1000 puta manjeg sjaja nego što ih ljudsko oko može vidjeti bez tehničkih pomagala.

Mjeseci terenskog rada bili su tek početak onoga što ga je čekalo za računalom. Trebalo je sve te fotografije pažljivo izabrati, kalibrirati, smjestiti ih na njihovo mjesto, riješiti problmatiku zakrivljenih polja, različito umjetno poosvijetljenje neba (svjetlosno zagađenje www.lightpollution.org )..

Pored složenih postupaka obrade podataka, korištenja mnogobrojnih datoteka u svom se radu morao poslužiti i podacima s svemirskih letjelica Pioneer 10 i 11.

No pored svih problema, Mellinger je uspio. Finalni proizvod je praktički bez mane. Neki su u šali rekli - kao da je mamutska fotografija rađena u Photoshopu.

Iako nije prvi koji je napravio tako nešto (primjerice, ESO je sličan posao odradila prije njega) treba mu odati priznanje na fotografiji koju smo interno prozvali; Jedna za sve - sve za jednu.

Pored objekata iz našeg zvjezdanog grada tu se nalaze još i druge galaktike, Andromedina, Veliki i Mali Magelanovi oblaci i stotine drugih.

Prije nekoliko godina, Neven Udovičić iz Astronomske udruge Vidulini je za potrebe tadašnjeg Virtualnog observatorija izvršio mapiranje zvijezda sjeverne i južne zvjezdane polutke (Istra i Južnoafrička republika). Iako s znatno skromnijom opremom susreo se s veoma sličnom problematikom "spajanja" mnoštva fotografija u jednu jedinstvenu..

Pogledajte Mellingerovu kompozitnu fotografiju još jednom. Dvije godine zahtjevnog i predanog rada sada je dostupno putem dva-tri klika mišem. Imajte to na umu kada zavirite u virtualni svemir iznad nas. A kada (možda još večeras) stanete sami ispod zvijezda razumjet ćete zašto je i najbolja slika svemira tek blijeda kopija prostor-vremena koje nas okružuje i čiji smo i sami dio

Još o Mlečnom putu:

http://static.astronomija.co.rs/dubokisvemir/galaksija/Mlecni_put/Mlecni_Put.htm

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...