eso1631sr-latn — Naučno saopštenje

15. septembar 2016.

eso1631a

Misterija čudne promene u ponašanju supermasivne crne rupe u centru udaljene galaksije sada je rešena od strane internacionalnog tima astronoma, uz pomoć ESO Veoma velikog teleskopa zajedno sa NASA/ESA Hablovim svemirskim teleskopom i NASA-inom Čandra X-opservatorijom. Izgleda da su došla teška vremena za ovu crnu rupu, koja nema dovoljno "hrane" i goriva da bi osvetlila svoju okolinu.

Mnoge galaksije imaju veoma sjajno jezgro koje napaja supermasivna crna rupa. Ova jezgra čine galaksiju aktivnom, a ovakve galaksije su jedni od najsjajnijih objekata u svemiru. Smatra se da su tako jako sjajne zbog vrelog materijala koji sija dok upada u crnu rupu, usled procesa koji nazivamo akrecijom. Ova jarka svetlost može da varira dosta od galaksije do galaksije, te ih na osnovu toga i osobina svetlosti, astronomi klasifikuju u nekoliko različitih grupa [1].

Neke od ovih galaksija su pokazale dramatične promene u toku jedne decenije posmatranja; jedan treptaj oka u astronomskim jedinicama vremena. Međutim, aktivna galaksija u ovoj, novoj studiji, Makarian 1018, ističe se po tome što je po drugi put promenila svoj tip. vraćajući se u svoju početnu klasifikacionu grupu u poslednjih pet godina. Tek nekoliko galaksija kod kojih je primećen ovakav pun ciklus je do sada posmatrano i ni jedna od njih nije proučavana detaljno.

Otkriće čudljive prirode objekta Markarian 1018 je zapravo slučajni produkt projekta Close AGN Reference Survey (CARS), koji predstavlja saradnju ESO-a sa drugim organizacijama u cilju prikupljana informacija o 40 bliskih galaksija sa aktivnim jezgrima. Rutinska posmatranja Makarian 1018 objekta sa instrumentom Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) koji se nalazi na ESO Veoma velikom teleskopu otkrila su neočekivane promene u svetlosti koja dolazi sa ove galaksije.

"Bili smo zapanjeni kada smo videli tako retku i dramatičnu promenu kod Markarian 1018 objekta", izjavila je Rebeca Mekelroj, vodeći autor naučnog rada i student doktorskih studija u Sidneju i ARC Centre of Excellence for All Sky Astrophysics (CAASTRO).

Slučajno posmatranje galaksije tik nakon što je počela da bledi je predstavljalo neočekivanu mogućnost da se prouči šta je uzrok promenama kod ovakvih galaksija, kao što je Bernd Huseman, vodeći autor CARS projekta i jednog od dva rada na temu ovog otkrića objasnio: "Imali smo sreće da detektujemo ovaj događaj samo 3-4 godine nakon što je počelo opadanje sjaja, tako da smo mogli da započnemo sa kampanjom monitoringa da bismo do detalja proučili akrecionu fiziku aktivnih galaksija koja se drugačije ne može proučavati".

Istraživački tim je ovu mogućnost iskoristio u potpunosti, sa prioritetom da se odredi koji proces dovodi do značajne promene sjaja kod objekta Markarian 1018. Razlog je mogao biti jedan od mnogih astronomskih događaja, međutim mogli su da isključe usisavanje jedne zvezde od strane crne rupe [2] kao i da sumnjaju u mogućnost zaklanjanja galaksije gasom [3]. Pravi mehanizam odgovoran za iznenađujuće varijacije kod Markarian 1018 ostao je misterija nakon prve ture posmatranja.

Međutim, tim je uspeo da prikupi dodatne podatke nakon što im je dodeljeno posmatračko vreme na dva teleskopa: NASA/ESA Habl svemirski teleskopNASA-ina Čandra X-opservatorija. Sa ovim novim podacima i instrumentima mogli su da razreše ovu misteriju - crna rupa polako bledi jer ostaje bez materijala za akreciju.

"Moguće je da do izgladnjivanja crne rupe dolazi zbog toga što postoji prekid u dotoku goriva", izjavila je Rebeka Mekelroj. "Intrigirajuća mogućnost je da do ovoga može doći usled interakcije sa drugom supermasivnom crnom rupom". Takav dvojni sistem crnih rupa je otvorena mogućnost za Markatian 1018, s obzirom da je sama galaksija produkt spajanja dveju talaksija - od kojih je svaka u svom centru sadržala po supermasivnu crnu rupu.

Research continues into the mechanisms at work in active galaxies such as Markarian 1018 that change their appearance. “The team had to work fast to determine what was causing Markarian 1018’s return to the shadows,”comments Bernd Husemann. “Ongoing monitoring campaigns with ESO telescopes and other facilities will allow us to explore the exciting world of starving black holes and changing active galaxies in more detail.”

Istraživanje se nastavlja u cilju proučavanja mehanizama koji deluju u aktivnim galaksijama, kao što je Markarian 1018, a koji menjaju njihov izgled. "Tim je morao da radi brzo na otkrivanju šta to vraća Markarian 1018 u senku", rekao je Bernd Huseman. "Kampanja posmatranja koja je u toku sa ESO i drugim teleskopima će nam dati priliku da istražimo interesantni svet izglednelih crnih rupa i detaljno ispitamo promenljive aktivne galaksije".

eso1631b

Aktivna galaksija Markarian 101

Ovo je slikano pomoću ESO-inog instrumenta MUSA na Veoma velikom teleskopu. Slika pokazuje aktivnu galaksiju Markarian 1018 koja u svoj jezgru sadrži supermasivnu crnu rupu. Bledunjava trakja koja obavija galaksiju je rezultat interakcije i spajanja sa drugom galaksijom u nedavnoj prošlosti.

Autorska prava: ESO/CARS survey

eso1631b

The sky around the active galaxy Markarian 1018

Ova širokougaona slika pokazuje oblast oko blede aktivne galaksije Markarian 1018

Autorska prava: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin

 

eso1631c 

Pozicija galaksije Markarian 1018 u sazvežđu Cetus

Karta pokazuje veliko sazvežđe Cetus. Prikazana je većina zvezda koje su vidljive i golim okom kao i pozicija bledunjave aktivne galaksije Markarian 1018 koja je označena crvenim krugom. Ovaj objekat je suviše bled da bi se video manjim teleskopom.

Autorska prava: ESO/IAU and Sky & Telescope

 

 Kontakt

Ivana Horvat

Astronomsko Društvo Novi Sad

Petrovaradin, Srbija

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Bernd Husemann

European Southern Observatory

Garching bei München, Germany

Tel.: +49 89 3200 6750

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Rebecca McElroy

University of Sydney

Sydney, Australia

Tel.: +61 421 882 513

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Richard Hook

ESO Public Information Officer

Garching bei München, Germany

Tel.: +49 89 3200 6655

Mob.: +49 151 1537 3591

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Connect with ESO on social media

Ovo je prevod ESO saopštenja za javnost eso1631.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...