M1

1. 1054. godine, iznenada, na nebu se pojavila nova zvezda, što su primetili kineski, a i neki drugi posmatrači širom sveta. Nova zvezda je bila toliko sjajna da je zasenila čak i Veneru. Čitava 23 dana videla se čak i po danu. Sada znamo da je to bila eksplozija supernove čije ostatke vidimo i danas u vidu neobične forme koje neke astronome podseća na raka pa se zato čitav ovaj magličast objekat zove maglina Rak, Kraba ili jednostavno M 1 kako je on upisan u čuveni katalog Šarla Mesijea.

2. U središtu magline nalazi se pulsar, neutronska zvezda koja je u procesu eksplozije u međuzvezdani prostor otpustila spoljašnje svoje slojeve.

3. Krab maglina se nalazi oko 6500 svetlosnih godina daleko od nas. Njena magnituda je 8,4 što je čini vidljivim čak i skromnim amaterskim teleskopom.

4. Filamenti Krab magline su sačinjeni od ugljenika, kiseonika, azota, gvožđa, neona, sumpora i jonizovanog helijuma i vodonika.

5. Njihova temperatura iznosi 15 000 stepeni Celziusa, u proseku (11000 do 18000 K). Oni sadrže 1300 čestica po kubnom centimetru.

6. Eksplozija zvezde koja je stvorila Krab maglinu obogatila je univerzum teškim elementima, a oni su od neophodni za stvaranje planetarnih sistema. Supernove kakva je bila i Krab maglina su od ključnog značaja za hemijsku evoluciju čitavog univerzuma. Kiseonik u našoj atmosferi i gvožđe u našoj krvi si elementi nastali u ovim eksplozijama.

7. Sem pomenutog, supernove poput magline Krab, svojom eksplozijom stvaraju vrele udarne talase koji imaju presudan značaj za formiranje novih zvezda. Sama maglina je ogroman oblak gasa i prašine koji je pogodan materijal za nastanak čitavih solarnih sistema.

8. Pulsar u Krab maglini emituje neke od najsnažnijih gama zraka koji su ikada zabeleženi.

9. Neutronska zvezdica u središtu magline je pulsirajuća zvezda koja se oko svoje ose obrne jednom za 33 milisekunde.

10. Ovaj pulsar proizvodi 50 milijardi puta jače zračenje od onog koji stvara Sunce.

11. Kretanje elektrona u magnetom polju Krab magline dovodi do emisije snažnog zračenja. Maglina Krab je zato 75000 puta sjajnija od Sunca.

Krab maglina -  linkovi
Krab maglina u objektivu ST Habl
Neobična polarizacija Rak magline
Animirani M1 ili Krab maglina
Novi pogled na Krab maglinu
Rešena misterije stara 1000 godina?
Habl snimio srce Krab magline
Kraba iznenadila astronome

 


Sunčev sistem - osnovne činjenice

Interesantne činjenice o Plutonu
Interesantne činjenice o Marsu
Činjenice o Glavnom asteroidnom pojasu.

Interesantne činjenice o Suncu
Interesantne činjenice o Mesecu
Interesantne činjenice o crnim rupama
Zanimljive činjenice o našoj galaksiji
Činjenice o Jupiteru
Činjenice o Suncu
Činjenice o Suncu
10 (i više) zanimljivih činjenica o Veneri
10 zanimljivih činjenica o Neptunu
10 činjenica o neutronskim zvezdama
Nekoliko naj činjenica o kometama
10 činjenica o Saturnu
10 zanimljivih činjenica o Uranu