Svako svemirsko otkriće nekog astronoma, pored tolike sile teleskopa i zemaljskih i svemirskih, predstavlja podvig za sebe, ali neka od njih imaju i poseban naučni značaj jer omogućavaju ili bar doprinose rešavanju pojedinih kosmičkih zagonetki. Nedavno je do takvog otkrića došao brazilski astronom Denilso Camargo. I to ne jednog, nego čitavih pet.

Globularna ili zbijena zvezdana jata su sferoidni skupovi zvezda koja rotiraju oko središta galaksija, poput njegovih satelita. Takvih jata nema puno. U Mlečnom putu je do sada otkriveno manje od 160 njih (http://spider.seds.org/spider/MWGC/mwgc.html). Ona su za astronome važna jer predstavljaju prirodne laboratorije koje omogućavaju proučavanje zvezdane i hemijske evolucije kao i čitavog unutrašnjeg područja naše galaksije. Formacija i evolucija unutrašnjeg područja Mlačnog puta je inače predmet velikih rasprava među astronomima.

content 1543406204 2starclustersGore: Camargo 1105 (levo) i Camrgo 1106 (desno). U sredini: Camrgo 1103 (levo) i Camrgo 1104 (desno). Dole, obe slike: Camrgo 1102. Denilso Camargo/Astrophysical Journal Letters 

E sad, Denilso Camargo. Ovaj astronom je nedavno u glaktičkom jezgru otkrio čak novih pet zbijenih jata zvezda! Zapravo, svoje otkriće astronom je prijavio još u junu ove godine, ali je potrajalo dok o njima nije stigla potvrda. Nova jata su dobila oznake Camargo 1102 do 1106. Do tih otkrića Camargo je došao analizirajući snimke Nasinog svemirskog širokougaonog infracrvenog pretraživača (Wide-field Infrared Survey Explorer - WISE). Ove nalaze je u međuvremenu potvrdio i evropski satelit GAIA.

Jasno je da će otkriće novih zbijenih zvezdanih jata doprineti daljem izučavanju centralnog područja naše galaksije. Ti zvezdani sistemi su bili prvi koji su formiranu u ranom univerzumu te danas služe kao neki kosmički fosili i predstavljaju moćan alat za proučavanje razvoja galaksije. Oni će pomoći da se dođe do odgovora koji su ostali još otvoreni oko strukture i hemijskog sastava galaktičkog jezgra. 

Novootkrivena zvezdana jata su stara između 12,5 do 13,5 milijardi godina. Camargo 1102 se nalazi sa druge strane centra Mlečnog puta na rastojanju od 27.000 svetlosnih godina daleko od nas i nekih 2.800 svetlosnih godina od samog centra naše galaksije. Ostala četiri jata se nalaze na nama bližoj strani Mlečnog puta i udaljena su od nas između 14.000 i 18.900 svetlosnih godina i 17.600 svetlosnih godina od centra galaksije i bliže su smeštena galaktičkoj ravni.