Astronautika: istorija

pdf

LUNOHODI

Prvi roveri na Mesecu

Lonohodi

ENova e-knjiga Draga I. Dragovića

 

Pre tačno 10 godina, urednik ovog sajta je preko Skypa upriličio jednu opuštenu ali vrlo zanimljivu seansu, na kojoj smo nas nekolicina saradnika raspravljali o trenutnim i budućim misijama ka planetama solarnog sistema, sa posebnim osvrtom na Mars i njegove rovere.
Pošto je moja audio-veza bila užasna, nisam mogao aktivno da učestvujem, ali ću to da sredim to za sledeći put. Ipak, razmišljao sam o predloženoj temi – puno sam čitao o Mesečevim i Marsovim roverima, i to mi je uvek bila zanimljiva i neiscrpna tema . Kao i sve priče u životu, i ova ima svoj početak, te sam zato odlučio da potražim na netu nešto o prvim roverima i napišem priču o njima.
[Pogotovu što sam tada u tekstu 'Značaj vode na Mesecu' već naveo intrigantan podatak da je, recimo, 'Луноход-1' je za 301 dan prešao 10,5 km i poslao preko 20.000 TV slika, dok je 'Луноход-2' radio 4 meseca i prešao je 37 km, poslavši za to vreme 80.000 TV slika. Radi uspoređenja, Nasini su roveri 'Spirit' i 'Opportunity' za 5 godina prevalili ukupno 26 km i poslalu preko 125.000 slika.]

Dakle, sve je počelo sa kosmičkim letilicama koje su u istoriji ostale zabeležene kao:

1. Božanstvena serija 'E'

Samohodni lunarni aparati (ili 'roveri', kako ih danas svi nazivamo) predstavljali su poslednje aparate iz slavne serije 'E' , projektovane u konstruktorskim biroima ОКБ-1 kojima je rukovodio slavni Sergej Koroljev (rus. Сергей Павлович Королёв), čije je prve četiri letilice njegov biro počeo da konstruiše još 1957. godine. Do kraja decembra iste godine, OKБ-1je već završio idejne projekte za aparate (letilice) 'E-1', 'E-2', 'E-3' i 'E-4', o čemu je Koroljev govorio u svom izveštaju 'O programu istraživanja Meseca'objavljenom već početkom 1958. godine. Sva četiri tipa lunarnih aparata trebala su da budu lansirana trostepenom raketom-nosačem 8K72 ('Восток-Л'), sa raketnim motorom 'PO-5' koji je konstrukcioni biro ОКБ-154 Semjona Kosberga (rus. Семён Ариевич Косберг), zajedno sa Mihajlom Meljnikovim(rus. Михаил Владимирович Мельников) iz OKB-1, napravio za treći stepen rakete, poznat pod nazivom 'блок Е'. Serija lunarnih stanica 'E' dobila je ovu oznaku prema azbučnom redu, što je bio manir Koroljevovog biroaOKB-1. Ovoj seriji je prethodio aparat 'Д-1', u to vreme poznat kao treći veštački satelit Zemlje. Pominje se i druga verzija, tj. da je serija dobila svoje slovo prema raketnom 'блокуE' rakete 8K72.

 

Lonohodi 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(47 strana, 6,9 MB)
download

pdf

lunohod crtez

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...