Astronautika: istorija

Pre dve godine počelo je da se govori o “SLIM”-u (Smart Lander for Investigation Moon), japanskom predlogu za istraživanje lunarne površine. Iako sonda još uvek nije odobrena, sve pokazuje da će se to uskoro dogoditi. “SLIM” je favorit za osvajanje treće runde low-cost sondi Japanske kosmičke agencije, nazvane SPRINT-C. SPRINT-A je ustvari kosmička ultraljubičasta opservatorija “Hiasaki”, lansirana 2013., dok će SPRINT-B, satelit “ERG” (Energization and Radiation in Geospace),biti lansiran ove godine.

j1Japanska lunarna sonda “SLIM”. Ko povremeno čita moje priče na sajtu, odmah će prepoznati “Hayabusu”.

“SLIM” (jap. スリム o 小型月着陸実験機) predstavlja jeftiniju alternativu misiji Kaguya 2“ (SELENE-2), ambicioznom projektu koji se sastojao od orbitera i jedne sletne sonde, ali koji je stavljen na led zvog nedostatka jena. „SLIM“ će omogućiti Japanu da nastavi svoj lunarni program nakon uspeha orbitera Kaguya[1] (jap. かぐや)lansiranog 2007, i nastaviti da šalje odgovor na kineski ambiciozni lunarni program. Ustvari, ako „SLIM“ bude aktiviran, Japan će postati četvrata zemlja na svetu koja će se posle Sovjetskog Saveza, SAD i Kine meko spustiti na Mesec.

j2Jedna od prvih verzija satelita “SLIM”. (ISAS/JAXA)

“SLIM” će biti mala sonda težine 440-460 kg pri lansiranju – bez goriva samo 130 kg – sa osnovnim zadatkom da demonstrira tehnološku sposobnost da izvrši vrlo precizno sletanje aparata tako malih dimenzija. Sletanje će se obaviti sa greškom manjom od sto metara, što će biti za jednu nulu preciznije nego što se do sada postizalo. Zato će prioritet “SLIM”-a biti istraživanje neke od misterioznih lunarnih pećina, poput one u gorju Marius. Njih je otkrila “Kaguya”, a ova konkretna pećina ima prečnik 50 metara i nalazi se na koordinatama 14,2º severno i 303,3º istočno.

j3Lunarna pećina na brdima kratera Marius, cilj misije “SLIM”. (JAXA)

Da bi osigurao uspeh misije, “SLIM” će biti snabdeven unapređenim – i minijaturizovanim – sistemom za prepoznavanje terena opremljenim kamerama, laserima i radarom, tj. sistemom za navigaciju i navođenje sličan onom na kineskoj sondi “Chang’e 3” ali znatno kompaktnijim. Sonda će biti opremljena sa marševskim gasnim motorom potiska 500 njutna i različitim trasterima snage ispod 20 njutna.

j4Delovi sonde. (ISAS/JAXA)

j5
Putanja “SLIM”-a za dostizanje lunarne orbite pre sletanja. (JAXA)

j6
Finalna orbita “SLIM”-a i manevri pred sletanje. (JAXA)

j7
Faze aluniranja. (JAXA)

Japanske agencije ISASi JAXA ne odbacuju mogućnost da sa “SLIM”-om poleti jedan mali robot sposoban da priđe ivici rupa na Mesečevoj površini i ispita ih iz blizine. Prototipovi imaju samo dva točka i nekoliko malih kamera. JAXA se nada da će moći da iskoristi tehnologije razvijene za “SLIM” u budućim programima za istraživanje Sunčevog sistema i već je smislila koncept sonde za prikupljanje uzoraka bazirane na delovima ove misije.

j8Prototipovi minirobota koji bi mogli da prate “SLIM”. (JAXA)

j9Predlog lunarne sonde za prikupljanje uroraka formirane od sletnog modula “Kaguye 2”, uzletnog modula baziranog na sondi “SLIM”, i kapsuli sa uzorcima baziranoj na sondi “Hayabusa”. (ISAS/JAXA)

Ako se sve bude odvijalo po planu, “SLIM” će poleteti pomoću rakete-nosača “Epsiloniz centra Tanegashima i nakoliko dana kasnije sleteće na brda Marius, i započeti tako novu fazu japanskog kosmičkog programa.

 


[1] Orbiter je obavljao zadatke 2 godine (imao je 13 instrumenata!), a lansirao je dva mala (53 kg) subsatelita „Okina“ i „Ouna“.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...