18. oktobar. 2009.

tigar

Dok su napori većine vojnih istraživača u oblasti bespilotnih letilica (engl. Unmanned Aerial Vehicle, UAV) usmereni ka unapređenju njihovog oružja ili senzorske opreme, Naval Research Laboratory radi na smanjivanju potrošnje goriva nove generacije svojih ubica. Najnovija testiranja njihovog „Jonskog Tigra“, pokretanog električnim vodoničnim gorivim ćelijama, pokazala su da je avion u stanju da sa samo jednim punjenjem goriva ostane u vazduhu čitava 24 časa.

Poletevši na Aberdinskom poligonu za testiranje, „Ion Tiger“ UAV je postigao novi rekord za vodonične letilice: ostao je u vazduhu 23 sata i 17 minuta. To ga stavlja u istu kategoriju izdržljivosti sa Tigrovim špijunskim rođacima sa turbinom, „MQ-1 Predatorom[1]“ i „MQ-9 Reaperom“.

Za razliku od velikih rođaka, „Ion Tiger“ je težak samo 17 kg, i zato mu je dovoljno samo 0,75 KS (550 W) da bi leteo čitav dan, noseći oko 2 kg korisnog tereta. Međutim, motor na vodonični pogon je pokazao da je četiri puta efikasniji nego klasični motori sa unutrašnjim sagorevanjem slične snage, a sdam puta efikasniji od akumulatora sličnih dimenzija.

Za sada, „Ion Tiger“ postoji jedino kao probni koncept, i još nije isproban iznad kopna ili mora.

 tigar2
Jedan od oborenih „Predatora“ danas je izložen u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva kraj aerodroma Nikola Tesla.

 



[1]Predatori“ su prvi put preko okeana korišćeni na Balkanu 1995. u Albaniji. Korišćeni su i u operacijama protiv nas, i tada smo im oborili jedan (serijski broj 95-3017) 13. maja 1999. iznad sela Biba. raketom Strela-1M, a jedan (serijski broj 95-3021) 20. maja iznad Talinovaca protivavionskim topovima. CIA je tajno lansirala ove letilice iz Albanije i Mađarske. Do sada su korišćeni u operacijama u Avganistanu, Pakistanu, Bosni, Srbiji, Iraki u Jemenu. Koje lepo društvance!

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 21 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...