avion

Nije mi teško da maštam. Čak sebe smatram dobrim u tome. Recimo, lako mi je da sebe zamislim kako sedim u Airbusu, zavaljen, i gledam mapu Azije na zidu koja prikazuje teritoriju preko koje trenutno prelećemo. Možda i vi mašate nešto slično? Ali da li možete da zamislite da taj let možda izaziva sneg tamo dole? Ne možete? E pa da znate da je nauka nekada iznad mašte.

Pre nekog vremena, mikrofizičar Andrew Heymsfield iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja iz Kolorada, dokazao je da avioni (ali ne oni iz mašte) mogu da probuše rupe u oblacima, i promene vreme ljudima ispod.

Krisatli leda se ne formiraju lako, tako da kapljice vode mogu da postoje u atmosferi čak i ako je temperatura daleko ispod tačke mržnjenja. Avion koji uleće u takav superhladni oblak odmah nakon uzletana ili pred ateriranje može da izazove poremećaj koji trenutno zaleđuje te kapljice, tvrdi Heymsfield.

Kada turbo-mlazni avioni seku vazduh krcima svojih propelera, ili kada mlaznjaci izazivaju tok vlažnog vazduha preko napanih ivica krila radi stvaranja potiska, vazduh se širi i hladi. Bilo koji od tih avionskih efekata može da snizi temperaturu vazduha za skoro 15 stepeni i izazove munjevito hlađenje vodene pare. Takva ohlađena para brzo formira kristale leda koji padaju iz oblaka u vidu snega. Heymsfield sumnja da je to objašnjenje nekih od otkaza letova zbog snega tokom zimskih putovanja. “Glavi efekat su izazvane lokalne padavine,” kaže on. “Oko aerodroma, posebno tokom zimskih meseci, stvara se više snega!

 


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 22 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...