Tricorder iz Zvjezdanih staza uskoro ulazi u našu svakodnevnicu

tricorderPoznata neprofitna fondacija X PRIZE već je pokrenula i odradila nekoliko vrhunskih natječaja za izradu stvari koje nam obično izgledaju kao nemoguće.

Sada je objavljen novi izazov za čiju će realizaciju pobjednik dobiti punih 10 milijuna USD. Riječ je o natječaju kojime će se od timova ili pojedinaca diljem svijeta traži da konstruiraju funkcionalni medicinski „tricorder“, ručni, prijenosni uređaj za dijagnostiku zdravstvenog stanja ljudi „poznat“ iz serijala Zvjezdane staze. U ovom trenutku liječnici i tehničari dogovaraju uvjete koje će tricorder morati ispunjavati da bi se pobijedilo na natječaju. Sam natječaj startati će početkom 2012., no već i sama informacija o njemu zasigurno će potaknuti mnoge na izlet u budućnost.

Prije samo nekoliko desetljeća pisci znanstvene fantastike u svojim su radovima lansirali pojam tricordera, svemogućeg prijenosnog medicinskog uređaja s mogućnošću brze i potpune medicinske dijagnostike. Napretkom tehnike i tehnologije došlo se do situacije u kojoj bi takav uređaj uskoro mogao zaživjeti i u stvarnosti.

X PRIZE i Qualcomm Incorporated osigurali su deset milijuna USD za onoga tko uspije u kutiju veličine mobilnog telefona smjestiti senzore i druge uređaje za cjelovitu analizu zdravlja čovjeka s mogućnošću brzog prijenosa podataka i komunikaciju s drugim uređajima koji se koriste u zdravstvu. Korištenje takvog tricordera u mobilnom telefonu omogućilo bi brzu i djelotvornu reakciju na vanredna zdravstvena stanja i osnovno savjetovanje bolesnika bilo korištenjem baze podataka na samom uređaju, bilo komunikacijom s drugim računalima ili medicinskim osobljem. Kakav bi to pozitivan skok u pružanju i konzumaciji zdravstvenih uređaja načinilo u svijetu teško je i zamisliti, no osobni doktor kojeg bi praktično cijelo vrijeme nosili s sobom zasigurno bi omogućio rasterećenje zdravstvenog sustava a dijagnostika i savjetovanje bili bi nam i praktično dostupni 24 sata dnevno ma gdje bili.

Sjećate li se one uzrečice kako je „stvarnost bolja i od najbujnije mašte“? Stvari koje su u djetinjstvu naše generacije bile daleka znanstvena fantastika sustižu nas već u najboljim godinama. Što li nas tek čeka u bliskoj budućnosti..


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...