Jupiterova satelit Evropa decenijama je izazov za astrobiologe. Taj satelit ispod debele ledene kore ima ogroman okean tečne vode. Kažu planetolozi da po količini vode Evropa nadmašuje Zemlju, a naše iskustvo nam govori: gde ima vode, ima i života. Ili bi bar život mogao da postoji. Ili je bar postojao. A sve to treba ispitati i planetolozi, astrobiolozi i drugi naučnici plediraju da se na Evropu pošalje svemirska misija.

EuropaCutaway
Britney Schmidt/Dead Pixel VFX/Univ. of Texas at Austin

Međutim, naučnici se pribojavaju da bi u slučaju da neka buduća svemirska sonda i prikupi  dragocene podatke o eventualno postojećem životu na, odnosno u okeanu Evrope, ti podaci bili uništeni enormnom kosmičkim zracima koji pogađaju Evropu. 

Nedavno su se pojavile naučne analize koje takvu mogućnost anuliraju, jer ispostavilo se, sam Jupiter svojom magnetosferom u znatnoj meri štiti Evropu od kosmičke radijacije. Kompjuterski modeli pokazuju da na Evropu pada samo mali deo energetskih čestica koje struje svemirom, te da doza tog zračenja nije značajna. A to znači da bi podaci o eventualno postojećem životu na Evropi bili sračunavani za buduća istraživanja.

Ovakav zaključak proističe iz računarskog modela. Model je simulirao kosmičke zrake u sudaru sa atomima na Evropi i proračunavao reakcije. U sudarima čestice gube energiju te one gube energiju za dalje reakcije i konačan zaključak naučnika je da kosmički zraci prodiru tek nekoliko metara unutar Evrope.

Ali, šta je sa zračenjem samog Jupitera? Planetolog Tom Nordheim iz Nasine laboratorije za mlazni pogon izučavao je ovaj problem. On i njegov tim su otkrili da energetske čestice iz Jupiterove magnetosfere prodiru tek nekoliko centimetara u dubinu ispod površine Evrope. 

To je dobra vest za astrobiologe. Oni ističu da je Evropa u ovom smislu pogodnija za izučavanje i potragu za životom nego Mars, koji nema snažno magnetno polje te njegova površina nije zaštićena od kosmičkih zraka, te je ona u znatnom meri biološki devastirana.

Članak prema Astronomy

Činjenice o Jupiterovom satelitu Evropi

Europa moon with margins 1


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...